Hur ska jag tänka med mina Rysslandsfonder?  

Vi alla vaknade upp till den sorgliga nyheten om att Ryssland invaderat Ukraina under natten. Detta agerande kommer påverka otroligt många livsöden och liv kommer gå förlorade. Vi får inte glömma de humanitära lidandet ett krig som detta kommer leda till. Men med detta sagt är det påtagligt att omvärldens börser reagerar starkt på utvecklingen mellan Ryssland och Ukraina. Många sparare ställer sig nu frågan hur ens fonder kommer att påverkas. Ska man sälja sina Rysslandsfonder om man har några? Och hur ser det ut i ens globalfonder, har man en exponering mot Ryssland även där?

Ska jag sälja mina Rysslandsfonder?

Att investera i Ryssland har alltid varit en högriskinvestering. Inte bara nu. Det innebär att man som investerare bör ta hänsyn till detta när man bygger ihop sin portfölj. Att som svensk privatsparare ha en stor exponering mot Ryssland är riskfyllt och något man bör tänka över. Men att investera en liten del i riskfyllda tillgångar behöver inte vara något negativt, om du som sparare har tänkt igenom varför du vill investera i just denna fond.

Jag tycker att du som har Rysslandsfonder ska fundera över varför du valde att investera i dessa fonder från första början. Troligtvis fanns det något som intresserade dig med den ryska marknaden och potentialen som finns hos de ryska bolagen. Fatta inte förhastade beslut utifrån hur aktiemarknaden rör sig nu. Men om din investeringstes har förändrats så kan det vara läge att stuva om i portföljen. Som långsiktig sparare gör man dock enligt historien bäst i att fortsätta spara månad för månad.

Hur mycket pengar ligger investerat i Rysslandsfonder?

Om man kolla på den svenska fondförmögenheten så ligger inte särskilt stor andel investerat i just Ryssland. I rena Rysslandsfonder fanns vid utgången av januari 2022 cirka 15 miljarder kronor. Det kan låta som en ofantligt hög summa, men om man jämför det med förmögenheten i aktiefonder som helhet bleknar det rätt fort. Det är nämligen endast 0,4% av den totala aktiefondsförmögenheten på cirka 4 300 miljarder.

Tittat vi även  på Östeuropafonder adderas ytterligare en liten andel. I Östeuropafonder utgör nämligen Ryssland en betydande del. Men även här ligger en rätt liten del av den svenska fondförmögenheten. Endast 8 miljarder kronor låg i Östeuropafonder, vilket motsvarar 0,2% av förmögenheten i aktiefonder. Personligen tycker jag att det är sunt att en relativt liten andel av den svenska fondförmögenheten är exponerad mot Ryssland. Det är, och har länge varit, en högriskmarknad som man som sparare bör ha en begränsad exponering mot.

Har jag en exponering mot Ryssland genom mina globalfonder?

Troligtvis så har du en försumbar exponering mot just Ryssland genom din globalfond, om ens någon. Ett vanligt globalt aktieindex är MSCI World Index och vid en närmare anblick har det indexet ingen exponering mot Ryssland alls. MSCI World Index följer bara så kallade “utvecklade länder”, där Ryssland inte ingår då de sållar sig bland skaran tillväxtländer. Det kan dock vara en idé att kika närmare på just din fond. En fond kan avvika från index av olika anledningar vilket betyder att vissa fonder så klart kan investera i Ryssland. Men den informationen hittar du i fondens faktablad. Om vi istället kikar på MSCI ACWI , som står för MSCI All Countries World Index så hittar vi en liten exponering mot Ryssland. I det indexet inkluderas nämligen tillväxtmarknader och Ryssland står för 0,38% av indexet. Det är således en ytterst liten andel.

Kom ihåg att långsiktighet lönar sig!

Man brukar ofta säga “Time in the market beats timing the market”. Det innebär att det långsiktigt lönar sig att vara investerad på marknaden snarare än att försöka tajma marknaden. Håll fast vid din strategi och fortsätt med ditt sparande. Hej