Spararna väljer ISK för sitt fondsparande 2021

Totalt sparade privatpersoner 64,5 miljarder kronor i fonder via ISK förra året. Samtidigt var det var det nettouttag ur de fonder som privatpersoner direktsparar i (-24,7 miljarder kronor).

Spararna fortsätter välja ISK

Under 2021 räckte det med att ha en avkastning på sitt sparande på 1,27 procent för att det skulle löna sig att spara på ett ISK. En nivå som även gäller för 2022. Generellt kan man säga att för att det ska vara lönsamt att spara på ett ISK så ska avkastningen ligga högre än statslåneräntan plus 0,75 procentenheter. ISK passar därför särskilt bra för fonder med aktier i, som aktiefonder och blandfonder. Räntefonder är inte att rekommendera att ha på ISK då den förväntade avkastningen är för låg för att det ska löna sig.

Om vi tittar på vad spararna har sparat i för typ av fonder i ISK så är det, precis som förväntat, aktiefonder som dominerar. Strax därefter kommer blandfonder och sedan är det en liten andel räntefonder.  En del av sparandet har också gått till långa räntefonder (obligationsfonder).

Spararna väljer ISK

Kommer trenden hålla i sig?

Hur kommer det se ut framöver då? Ja troligtvis kommer sparare fortsätta att välja ISK. I alla fall så länge räntan är låg och vi inte ser några andra ytterligare skatter på kontoformen.

Är du intresserad och vill titta lite närmare på siffrorna över fondsparandet i Sverige under 2021 kan du göra det här! Och om du vill lära dig mer kring hur olika kontoformer beskattas kan du göra det här!

/Johanna Englundh