Hur börjar jag pensionsspara i fonder?

Ungefär 70 procent av svenskarna har ett privat sparande i fonder. Det absolut vanligaste sparmålet för såväl kvinnor som män är just pensionen – 64 procent sparar till den. Du kanske är en av dessa som redan har ett pensionssparande, eller så är det dags att sätta upp ett. Oavsett så kan det vara bra att fundera på varför ett sparande till pensionen kan vara bra. I detta blogginlägg tänkte jag gå igenom syftet med ett pensionssparande, och hur man sätter upp det.

Pensionsspara, varför?

Enligt Mercer har Sverige ett bra pensionssystem, men helhetsbetyget dras ned då det enligt den internationella organisationen finns förbättringspotential. Utav 39 länder hamnar Sverige på en sjätte plats i Mercers senaste ranking. Men vad är det då som vi skulle kunna förbättra? Bland annat är det avsaknaden av ett sparande riktat specifikt till pensionen något som drar ner det svenska pensionssystemets helhetsbetyg.

Det är alltså uppenbart att både privatpersoner såväl som stora organisationer ser ett behov av att pensionsspara privat.

Hur kan ett privat pensionssparande utformas?

Här kommer fem steg på hur du kan komma igång med ditt pensionssparande på ett lätt sätt. Få inte panik, det är lättare än du tror!

1. Välj sparbelopp

Börja med att fundera på hur mycket du kan spara. Det viktigaste är dock inte summan, utan att du kommer igång över huvud taget. Någon hundralapp räcker! Men en bra riktlinje är att spara fem till tio procent av din lön före skatt varje månad. Alla har olika förutsättningar, men ett sparande är bra för alla.

2. Välj sparform

Nu är det dags att bestämma dig i vilken kontoform du ska ha dina fonder på. Det finns nämligen olika alternativ. Olika skatteregler är det som främst skiljer dem åt. Du betalar skatt på fondsparande på olika sätt beroende på om du direktsparar i fonder eller sparar via ett investeringssparkonto/kapitalförsäkring. Bestäm dig därför för vad som passar dig bäst. Mer information om de olika skattereglerna hittar du här.

3. Välj fond

Steg tre blir att välja den specifika fonden, eller om du vill ha flera fonder att spara i. Ett pensionssparande är för många ett väldigt långsiktigt sparande, vilket innebär att du kan ta hög risk. Fonder med hög risk är oftast aktiefonder, och här finns det olika fondtyper att välja på. Globalfonder är väldigt breda och täcker in många marknader (mest USA dock), sedan finns det även Nordenfonder eller Europafonder. Ju smalare fonden är desto högre blir risken – men också möjligheten till högre avkastning. Bland de lite smalare fonderna hamnar exempelvis Sverigefonder eller branschfonder. Du kan välja in flera olika fonder för att få en bättre riskspridning, eller så kanske du vill välja en av de lite bredare fonderna till att börja med.

För mer utförligare tips om hur du ska välja fond kan du kolla in detta blogginlägg. Där går jag igenom en tvåstegsprocess för att välja den rätta fonden för just dig.

För att få lite inspiration till vad för fonder det finns att välja mellan vill jag även tipsa om vårt verktyg “kolla fonden“. Där ser du enkelt hur din fond har presterat under olika tidsperioder i jämförelse med andra fonder med liknande placeringsinriktning. Det innebär att om din fond är en Nordenfond jämförs den med andra Nordenfonder. I ”Kolla fonden” finns alla fonder som finns tillgängliga för sparare i Sverige.

4. Starta månadssparande

En bra idé är att du startar ett månadssparande, så att du ger dina pengar chansen att växa över tid. Ett månadssparande minskar också risken, eftersom du sprider ut dina investeringar och slipper oroa dig över börsens svängningar. Det gör också att du inte kommer behöva lägga särskilt mycket tid på ditt sparande, det sköter ju nu sig själv!

5. Se över ditt pensionssparande löpande

Glöm inte att se över ditt pensionssparande löpande, minst en gång om året eller så ofta som din livssituation förändras. Ett tips är att göra det i samband med utskicket av det orange kuvertet från Pensionsmyndigheten.

Har du utrymme att öka ditt sparbelopp gör du det enkelt genom att justera månadssparandet. Och om du vill byta fonder går även det väldigt enkelt att göra om du sparar i ett ISK. Om du däremot direktsparar i en fond kommer du behöva betala vinstskatt vid varje försäljning. Något du alltså inte behöver göra när du köper/säljer fonder i ett ISK eller kapitalförsäkring.

Har du ett privat pensionssparande?

/Johanna Englundh