Rabatt på fondavgiften i premiepensionen (ppm)

Rabatt på fondavgiften: I premiepensionssystemet ger fondbolagen kraftiga rabatter på fondavgiften. Rabatterna återbetalas en gång per år.

Rabatt på fondavgiften: I premiepensionssystemet ger fondbolagen kraftiga rabatter på fondavgiften. I genomsnitt betalar svenska pensionssparare en tredjedel av den ordinarie fondavgiften. Rabatterna återbetalas en gång per år och den 8 maj är det dags för årets rabatter att börja betalas tillbaka.

Rabatt på fondavgiften

Totalt rör det sig om drygt 8 miljarder kronor för premiepensionsspararna att dela på. Det handlar både om fondrabatt och så kallades arvsvinster. Ungefär två tredjedelar av fondavgiften rabatteras och återbetalas. Det här gör premiepensionssystemet väldigt fördelaktigt för svenska sparare. Men det verkar vara få sparare som känner till det. I en undersökning som vi på Fondbolagens förening gör vartannat år uppger nästan nio av tio svenskar att de inte känner till att fondrabatten i premiepensionssystemet.

Tips till sparare

Det svenska pensionssystemet är unikt. Att vi får välja fonder själva för en del av vår intjänade pension är en förmån som få andra länder har. Lägg därtill att vi har rabatt på fonder i premiepensionen. Det här gör att svenska pensionssparare har en bra möjlighet att skapa sig en pension som motsvarar de egna förväntningarna. När det gäller fondval i premiepensionen finns det ett par tips till sparare.

  • Se över din totala pension. Börja med att göra en pensionsprognos på hemsidan MinPension. Motsvarar den prognosen dina förväntningar? Gör den inte det kan du antingen se över dina nuvarande fondval i tjänstepensionen och premiepensionen eller helt enkelt komplettera ditt nuvarande pensionssparande med ett privat sparande.
  • Har du långt kvar till pensionen? Då är det nästan alltid klokt att ha en hög andel aktier. Ditt pensionssparande tål då högre volatilitet och att värdet på dina besparingar går upp och ner.
  • Att välja fonder i premiepensionen är enkelt. Det finns många jämförelsesidor att använda för att kolla upp olika fonder. Ett par exempel är Fondkollen, Morningstar och på Pensionsmyndighetens egen jämförelsesida.