Spara på sportlovet: kom igång och spara

Spara på sportlovet. Varför inte göra det gemensamma sparandet till en aktivitet på årets sportlov och förbereda er ekonomi inför nästa år?

Spara på sportlovet: kom igång och spara. För många familjer är sportlovet något man ser fram emot. De allra flesta längtar till vintern och skidåkningen. Men lovet är också ett utmärkt tillfälle för andra aktiviteter. I en ny undersökning från Kantar Sifo och Blocket uppger dock fyra av tio familjer att de känner en press av att hitta på roliga aktiviteter. På frågan vad sportlovet kostar svarar de tillfrågade familjerna att det i genomsnitt går loss på 10 000 kronor.

Spara på sportlovet: kom igång och spara

Kombinationen att ständigt känna en press av att hitta på aktiviteter och att sportlovet är ganska dyrt, är får många familjer ansträngande. Så varför inte slå två flugor i en smäll? Det vill säga att hitta på en aktivitet som förbereder er privatekonomi inför nästa sportlov. Jag pratar förstås att spara på sportlovet, och att sätta upp ett gemensamt sparmål och börja spara.

Börja i det lilla

Hur kan man prata om sparande och pengar på ett enkelt sätt som involverar hela familjen? Det finns såklart oräkneliga sätt och metoder. Men gemensamt för nästan alla är att de börjar i det lilla. Till exempel att introducera pengar för barnen i så många sammanhang som möjligt. När ni betalar för en applikation i mobilen, mobiltelefonräkningen eller köp av lördagsgodis. Ju fler kontexter desto större förståelse får barnet för kopplingen mellan att göra eller köpa något och konceptet pengar. Ett bra sätt att visualisera värdet av pengar är att introducera byteshandel. Att barnet kan få byta ett par guldmynt, sedlar eller swish mot något. Att byta saker är ett enkelt och för barnet lättillgängligt sett att lära sig värdet på olika saker. Och då blir det enklare att börja spara på sportlovet.

Sätt upp ett gemensamt sparmål – spara på sportlovet

Därefter är det dags att sätta upp ett gemensamt sparmål. Här är det viktigt att målet inte känns ouppnåeligt och roligt. Exempelvis att spara på sportlovet. Och att vägen dit är full med incitament från föräldrarnas sida. Låt oss säga att ni vill åka skidor på sportlovet om ett år och vet att det kommer kosta ungefär 10 000 kronor. Börjar ni spara ett år i förväg kan ni använda er av en räknesnurra för att beräkna hur mycket ni måste spara varje månad och vilken genomsnittlig värdeökning ni behöver för att komma upp i 10 000 kronor. Låt oss säga att den årliga värdeökningen på de fonder ni köper är 7 procent och att fondavgiften är 1 procent. Då behöver ni spara drygt 800 kronor per månad i ett år för att komma upp i ert 10 000 kronor.

Involvera barnen

För att göra det lättillgängligt för barnen, se till att involvera dem tidigt i processen. Till exempel i processen med att spara på sportlovet. Förklara vad ni sparar till, hur de kommer kunna följa utvecklingen (exempelvis en visualisering på kylskåpet eller ett legotorn som växer för varje sparad hundralapp) och hur de kan bidra.