Kebaben och fonden har mycket gemensamt

Den populäraste pizzan är kebabpizza och populäraste sparformen i långsiktigt sparande är fonder. Kebaben och fonden har mycket gemensamt, mer än man tror.

[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.29.3″ hover_enabled=”0″ fb_built=”1″ _i=”0″ _address=”0″ custom_padding=”0px||||false|false”][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” _i=”0″ _address=”0.0″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” _i=”0″ _address=”0.0.0″ custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”3.29.3″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” _i=”0″ _address=”0.0.0.0″]

Den populäraste pizzan är enligt den svenska pizzarapporten kebabpizza, och den i särklass mest beställda såsen är kebabsås. Det är med andra ord inte konstigt att vi i Sverige en dag varje år firar maträtten från Mellanöstern. För den som inte har stenkoll är den dagen i morgon, den 11 september. Lika mycket som vi inte kan få nog av kebab gillar vi att spara.

Den populäraste sparformen för långsiktigt sparande är enligt Fondsparundersökningen fonder, och den i särklass största delen av hushållens finansiella förmögenhet är fonder. Åtta av tio svenskar sparar i fonder utanför premiepensionssystemet. Inkluderar vi avsättningarna till premiepensionen är vi alla fondsparare. Kebaben och fonden har mycket gemensamt.

Kebaben och fonden har mycket gemensamt

Fonden och kebaben är alltså omåttligt populära. Men det är inte det enda som förenar de båda. De kom faktiskt till Sverige under samma årtionde.Den första kebaben kom till Sverige under 1980-talet och bland de första att servera grillat kött i pitabröd var matställena Bromma Kebab, Jerusalem Kebab och Izmir Kebab. Alla tre i Stockholmsområdet. Under 80-talet fick också sparformen fonder sitt stora genombrott. 1984 klev nämligen Allemansfonder in i den svenska sparhistorien. De fick svenska folket att upptäcka värdet av ett regelbundet sparande och att spara en peng varje månad snabbt växer till ett betydligt sparkapital. Intresset för Allemansfonder fick antalet fonder och den sammantagna fondförmögenheten att öka dramatiskt.

Hög kundefterfrågan

En ytterligare gemensam nämnare är det faktum att en hög kundefterfrågan bidragit till skapandet av många olika varianter av kebab och fonder. Till exempel kebab i pitabröd, kebabtallrik, kebabpizza och kebabrulle. Där motsvarigheten i fondvärlden är aktiefond, blandfond, räntefond och hedgefond. Men det finns såklart en del som skiljer också. Nästan oavsett vem man frågar om sparande så är det genomgående tipset att spara regelbundet och att det, allt annat lika, är bättre ju mer du kan spara. Det är inte helt säkert att du skulle få samma råd om du frågar om kebabförtäring. Men det till trots, kebaben och fonden har mycket gemensamt.

Ät en kebab och se över sparandet

Varför inte kombinera kebabens dag med att se över ditt sparande? Gå till din favoritpizzeria, beställ en kebabpizza med extra kebab, gärna kebabsås till. Ta med kartongen hem, sätt dig ner och avnjut pizzan samtidigt som du ser över ditt sparande. Fundera mellan tuggorna på sparmål, spartid och vad du vill ha pengar till. Gå in på räknesnurran och se hur mycket du behöver spara för att nå dina sparmål. Och kom ihåg att ett regelbundet sparande ger fin värdeökning och riskspridning, på samma sätt som regelbunden kebabätning gör dig härligt mätt.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]