Spara till barn – kom igång med ett barnsparande

Spara till barn - kom igång med ett barnsparande. Att få barn är en fantastisk och omvälvande händelse i livet, men det förändrar också den egna ekonomin.

[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.29.3″ hover_enabled=”0″ _i=”0″ _address=”0″ custom_padding=”0px||||false|false”][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” _i=”0″ _address=”0.0″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” _i=”0″ _address=”0.0.0″ custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”3.27.4″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” _i=”0″ _address=”0.0.0.0″]Att få barn är en fantastisk och omvälvande händelse i livet som inte bara innebär förändringar i livet i stort, utan också anpassningar av den egna ekonomin. Och för de allra flesta är den anpassningen att utgifterna ökar och inkomsterna minskar. Det är därför en bra att i den mån det går spara till barn – kom igång med ett barnsparande. En stor del av de ekonomiska förändringarna är på grund av att barn helt enkelt är dyra i drift och att föräldraledighet, vård av barn (vab) och annat gör att de förvärvsarbetande timmarna minskar. För att citera August Strindberg ”Barn är det roligaste som finns, men de äro rysligt dyra”.

Spara till barn – kom igång med ett barnsparande

Det finns olika beräkningar som försöker uppskatta hur mycket ett barn kostar de första åren i livet. Bland annat har Konsumentverket kommit fram till att en basutrustning för barnets första år, exklusive kläder och leksaker, kostar cirka 20 000 kronor. Inkluderas kläder, blöjor och mat blir den totala kostnaden cirka 42 000 kronor. Utöver högre utgifter är ofta inkomstbortfallet som störst under barnets första år, eftersom en majoritet av alla föräldrar väljer att vara föräldralediga.

En annan del i utgiftsökningarna är de kostnader man inte associerar direkt till barnet. Till exempel att hyra eller köpa en större bostad för att man helt enkelt inte får plats på nuvarande bostadsyta. Det är heller inte helt ovanligt att många familjer med tillökning väljer att slå slag i saken och av bekvämlighetsskäl köpa eller leasa den där bilen de funderat på länge. Oavsett vad som förändras är det en bra idé att spara till barn – kom igång med ett barnsparande.

Inkomster och utgifter förändras

I motsats till ökade utgifter och minskade inkomster finns det såklart utgifter som minskar och inkomster som ökar. Till exempel minskar ofta utgifter för långa resor, restaurangbesök och andra spontana nöjen. I alla fall under barnets första år. Dessutom får vi i Sverige ett ganska generöst barnbidrag på 1 250 kronor per månad.

Såklart är barn så mycket mer än inkomster, utgifter och plus och minus i en månadsbudget. Nästan alla som är föräldrar beskriver att ett av de stora glädjeämnena i livet är deras barn. Men det är trots allt bra att känna till, i alla fall på ytan, att det också kostar att bli förälder.

Fonder är den populäraste sparformen för långsiktigt sparande

Hur kan man då koppla detta till fonder? Ett sätt kan vara att kort och gott börja spara, i till exempel fonder, ett par år innan man tänker att det är dags att försöka skaffa barn. Enligt en undersökning från TNS Sifo Prospera är den populäraste sparformen för långsiktigt sparande fonder. Den där extra bufferten man sparat ihop kan vara skön att ha den dagen barnets första vagn, skötbord eller annat nödvändigt ska inhandlas. Exempel: om du börjar fondspara 500 kronor i månaden, med en genomsnittlig årlig avkastning på 7 procent, och en fondavgift på 0,9 procent, så har du efter ganska exakt 3 år 20 000 kronor på kontot. Räkna själv på ditt sparande i räknesnurran. För att summera: Spara till barn – kom igång med ett barnsparande.[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]