Spara i Småland har varit lyckosamt

Spara i Småland 2020. En investering i Småland var en god idé under 2019. Som stolt smålänning tror jag att det även kommer vara fallet framöver.

Spara i Småland: Under 2019 pekade det mesta på världens aktiemarknader uppåt. Stockholmsbörsen steg under året med över 30 procent. Och det går med rätta att säga att de allra flesta kapitalinvesteringar haft en rejäl värdeökning under 2019. Men lyfter man på locket går det att urskilja ett par mönster. En av dessa är att placeringar utanför storbolagslistan haft en fin utveckling. En annan att investeringar i Småland haft en extra fin utveckling. Det ska tilläggas att jag själv är smålänning och att vissa formuleringar därför bör tas med en nypa salt.

Spara i Småland har varit lyckosamt

Vi smålänningar är framför allt kända för att vara snåla, eller som vi själva säger – prismedvetna. Men förutom det har vi ett par saker att sätta upp på vårt gemensamma cv. Vi har namngett alla blommor (Carl von Linné), skrivit vår tids mest älskade barnböcker (Astrid Lindgren) och grundat världens största möbelföretag (IKEA). Dessutom har väl nästan alla har väl hört talas om den beryktade Gnosjöandan.

Småland är populärt

Jag är inte ensam om att slå ett slag för att spara i Småland. Låt mig ta två exempel. (1) Investmentbolaget Svolder med VD Ulf Hedlundh gillar småländska bolag. I en intervju i Dagens industri i år sa han att de har en tendens att hamna där när de letar bolag med organisk tillväxt, etablerade affärsmodeller och sunda finanser. (2) Ett annat exempel är Aktiespararnas smålandsportfölj som krossat avkastningen på börsen. Under fem år steg smålandsportföljen med 198 procent. Samtidigt som stockholmsbörsen inklusive utdelningar steg med 62 procent.

Förklaringen till den fina tillväxten med att spara i Småland hittas i värdeutvecklingen hos enskilda småländska aktier. Ett par av de riktiga börsraketerna från de senaste åren hittas i de småländska urskogarna. Redovisningsföretaget Fortnox, värmepumpstillverkaren Nibe, utomhusproduktbolaget Thule och industribolaget Xano för att ta några exempel.

Spara i Småland – du lär inte ångra dig

I världens, kanske, bästa landskap bor det 770 000 stolta smålänningar. Många av dessa är entreprenörer, ännu fler är aktieägare och alla är prismedvetna. Gör som oss smålänningar, investera en del av din sparportfölj med hjärtat. Det är inte alltid en bra idé, men inte heller alltid en dålig. Som alltid kan du räkna på ditt sparande och jämföra fonder mot varandra här på Fondkollen. heja Småland!