Skatteåterbäring – bra tillfälle för långsiktigt sparande

I veckan kommer 2,7 miljoner svenskar att få dela på 23 miljarder kronor. Det är dags för den andra utbetalningen av årets skatteåterbäring. Vad man gör med pengarna är olika, men ett tips är att sätta in de i ett långsiktigt sparande.

I veckan kommer 2,7 miljoner svenskar att få dela på 23 miljarder kronor. Det är dags för den andra utbetalningen av årets skatteåterbäring. Vad man gör med pengarna är olika, men ett tips är att sätta in de i ett långsiktigt sparande.

Alla som deklarerade 2 maj, och inte redan har tagit del av årets skatteåterbäring, kommer någon gång mellan 4 och 7 juni få in pengar på sina konton. Enligt en undersökning från Nordea uppgav mer än hälften av de tillfrågade att de skulle spara årets skatteåterbäring. Det är glädjande. Dock uppger samtidigt en stor andel att det sparandet hamnar på sparkonto. Och behöver man pengarna i närtid är sparkonto såklart ett fullgott alternativ, men om tanken är att ens skatteåterbäring investeras långsiktigt så finns det bättre sparformer, till exempel fonder.

Räkneexempel på skatteåterbäring

För enkelhetens skull säger vi att du får tillbaka pengar på skatten varje år, och att det i genomsnitt är 2 000 kronor. Investeras dessa varje år, med en genomsnittlig årsavkastning på 7 procent (efter dragna fondavgifter) då har du efter 10 år ungefär 28 000 kronor. Varav 20 000 kronor är insatt belopp och 8 000 kronor avkastning. Poängen här är tredelad.

(1). Du avstår konsumtion i dag, vilket i sig inte har något egenvärde. Men i och med att det här är pengar du troligen inte visste att du hade så finns det goda grunder för att inte konsumera. Hade du räknat in pengarna i din budget och behöver pengarna här och nu, ska du självklart inte avstå dina planerade inköp.

(2). Du får god avkastning. Kombinerar du dessutom din skatteåterbäring med redan befintligt eller övrigt sparande så ökar också avkastningen mätt i kronor.

(3). Du får in ett spartänk. Det är minst lika viktigt att få in en rutin, som det är att faktiskt sätta av pengarna i ett sparande.

Kom igång

Som med allt sparande så är det i särklass viktigaste att du faktiskt kommer igång. Är du osäker på vilket fond du ska välja – gå in och jämför alla Sveriges fonder på fondkollen. Är du osäker på hur mycket ett månadssparande kan ge – använd räknesnurran.

Lycka till i ert sparande!

Gustav