Trots regeringens skattehöjning på den populära sparformen kommer ISK-skatten att vara relativt låg nästa år med sina 0,447 procent. Det kan vi tacka de låga räntorna för. Det är nämligen statslåneräntan per 30 november, vilken fastställdes idag, som ligger till grund för skatteberäkningen.
Så beräknas skatten på ditt ISK/kapitalförsäkring respektive direktsparande
Sparande på ett ISK eller kapitalförsäkring är schablonbeskattat. Det innebär att det räknas fram en schabloninkomst som i sin tur beskattas med 30 procent som inkomst av kapital.
Schabloninkomsten får du fram genom att multiplicera det så kallade kapitalunderlaget med statslåneräntan per den 30 november året innan plus 1 procentenhet.* Kapitalunderlaget är en fjärdedel av värdet på kontot vid ingången av varje kvartal samt insättningar gjorda under året.
Idag fastställdes statslåneräntan till 0,49 % vilket innebär att schablonskatten för 2018 blir:
KAPITALUNDERLAG*(1%+0,49%)*0,30%=
KAPITALUNDERLAG*0,447%
2018 får du därmed skatta 0,45 % av hela ditt innehav, oavsett utvecklingen under året. Det är förmånligt så länge du har en utveckling på ditt sparande som är högre än 1,49 %. Över tid kan vi dock vara relativt säkra på att räntorna kommer att höjas och därmed också ISK-skatten. Därför passar inte kontot för räntesparande eller blandfonder med en stor andel räntor.
Här kan du läsa mer om olika sätt att spara i fonder och hur olika konton beskattas.
Johanna Kull, sparekonom
*Schabloninkomsten får aldrig vara lägre än 1,25 procent.