Varför ska vi spara i fonder?

50
Våra vänner på Gilla din ekonomi bad oss gästblogga hos dem och ge ett fondtips per dag i en vecka. Här första inlägget om varför vi ska spara i fonder.

Visste du att alla som jobbar och betalar skatt i Sverige är fondsparare? Detta eftersom en stor andel av våra pensionspengar placeras i fonder. Så oavsett om du vill eller inte är det bra att ha lite kunskap om fonder. Det finns även flera skäl till att spara i fonder på egen hand. Här är tre fördelar som jag brukar lyfta:

  1. Du får en bra riskspridning även med små summor. En fond ska enligt lag innehålla minst 16 olika bolag. Ofta innehåller fonder ännu fler bolag än så.
  2. Du kan placera på marknader du annars inte kommer åt. Att köpa enskilda aktier på t.ex. ryska, kinesiska eller brasilianska marknaden är svårt och framför allt väldigt dyrt. Här fyller fonder en jätteviktig funktion.
  3. Fonder passar utmärkt för månadssparande. Förutom att det är praktiskt så sänker du också risken i ditt sparande. Du köper ju lite varje månad och behöver inte bry dig om börsens kortsiktiga svängningar.

Vad gillar du med fonder?//Johanna