Risk en möjlighet: Vilken risk passar mig?

När du investerar pengar i aktier eller andra värdepapper tar du en risk. Det ses av de allra flesta som en möjlighet. Men vilken risk passar mig?

[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.29.3″ hover_enabled=”0″ fb_built=”1″ _i=”0″ _address=”0″ custom_padding=”0px||||false|false”][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” _i=”0″ _address=”0.0″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” _i=”0″ _address=”0.0.0″ custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”3.29.3″ text_text_color=”#020202″ header_font_size=”51px” background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” _i=”0″ _address=”0.0.0.0″]

När du investerar pengar i aktier eller andra värdepapper tar du en risk. Enkelt sagt är risk att värdet på dina investerade pengar kan gå upp eller ned.

Eller för att vara noggrann att värdet på dina aktier och värdepapper kan gå upp eller ned. Risk ses av de allra flesta som en möjlighet. Men för en del är det otäckt och helst av allt något man bör hålla sig långt borta ifrån. Det visar inte minst Statistiska Centralbyråns kvartalsvisa sparstatistik från slutet av augusti där en stor del av svenskarnas sparande stannade på bankkonto, närmare bestämt 60 miljarder kronor. En av anledningarna till det massiva inflödet är att risken på ett bankkonto upplevs som noll. För mig är det egentligen helt tvärtom. Den enskilt största risken i ett långsiktigt sparande är att inte ta någon risk alls.

Vilken risk passar mig?

Hur mycket risk du bör ha i ditt sparande är individuellt. Och dessutom helt beroende på vad du sparar till och hur länge du planerar att spara. Sparar du på riktigt lång sikt, över 10 år,  finns det ingen anledning att ha något annat än relativt hög risk. Och med det menas oftast en stor andel aktier eller aktieexponerade tillgångar, till exempel en aktiefond.

Sparar du på en tidshorisont mellan 5-10 år kan du fundera på att sänka risken något jämfört med ett sparande som sträcker sig längre än 10 år. Och det betyder vanligen att man ökar den ränteexponerade delen av sparandet. Med andra ord att sparandet inte längre är lika beroende av hur det går på aktiemarknaden. En bra måttstock kan vara att investera 70 procent av pengarna i aktierelaterade tillgångar och 30 procent i räntor.

För sparande under 5 år är det extra viktigt att fundera på vad du sparar till. Vanliga sparmål under 5 år är till exempel en semesterresa, ett större konsumentköp (bil, tillbyggnad på hus) eller ett bröllop eller annan livshändelse. En viktig ingrediens i ett kortsiktigt sparande är att du vill veta hur mycket pengar du har vid en specifik tidpunkt. Då bör ditt sparande ha en lägre andel aktieexponering jämfört med om du sparar med tidshorisonten över 5 år.

Risk: en möjlighet

För att understryka poängen med att ta risk har den historiska avkastningen på bankkonto varit 1,5 procent årligen. Inflationen har under samma period varit 1,2 procent per år. Med andra ord en avkastning i reala termer på 0,3 procent. Att jämföra med den årliga värdeutvecklingen för en aktiefond under samma tidsperiod, till exempel en Sverigefond, som har varit över 9 procent. Med andra ord, den största risken på långsikt är att inte ta risk alls.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]