Månadsspara dig ur Coronakrisen

Månadsspara dig ur Coronakrisen. När samhällsekonomin tar skada tar även börsen stryk. Är det läge att sälja, köpa eller månadsspara dig ur Coronakrisen?

Månadsspara dig ur Coronakrisen. Viktiga budskap tål att upprepas. Idag har jag två sådana. Först och främst att det under nuvarande kris inte finns något viktigare än folkhälsan och att vi värnar om varandras välmående. Och det gör vi bäst genom att göra de anpassningar i vardagen som efterfrågas. För det andra så har de här fullt nödvändiga åtgärderna en stor effekt på samhällsekonomin. När vi inte längre går på restaurang, reser, umgås eller arbetar kommer ekonomin att ta omedelbar skada. När samhällsekonomin tar skada tar även börsen stryk. Det har vi alla märkt på de senaste veckorna börsturbulens. Hur ska man tänka kring sitt fondsparande nu? Är det läge att sälja, köpa eller månadsspara dig ur Coronakrisen?

Månadsspara dig ur Coronakrisen

Det är aldrig kul att se sina fonder tappa i värde. Det tycker ingen. Och den senaste tiden har sparare värden över fått se sina investeringar sjunka i värde. När det kommer perioder av börsturbulens är det lätt att bli orolig och agera på rena känslor. Det vill säga att du utan närmare tanke eller plan trycker på köp eller sälj knappen. Så är det för mig också. Det här är sällan lyckosamt, utan det viktigt är att antingen göra en plan eller bibehålla den taktik man på förhand satt upp. Många svenskar har ett månadssparande och jämfört med andra länder i EU och i OECD sparar en stor andel av svenskarna på aktiemarknaden. Kombinationen av att månadsspara och vara exponerad mot aktiemarknaden har historiskt tjänat oss svenskar väl. Om du ska lyssna på ett enda råd under den här turbulenta tiden så är det följande: månadsspara dig ur coronakrisen.

Vilka fonder ska man välja?

Vilka fonder du som sparare ska månadsspara i är självfallet helt upp till dig. Men det finns ett par saker att utgå ifrån. Vi på Fondkollen brukar prata om att man ska välja fonder i två steg. För stunden är det många som funderar på vilka fonder som är bäst att spara i när du månadsspara dig ur Coronakrisen. Som vanligt handlar det mindre om marknadsläget och mer om vad du sparar till. Om du sparar till din pension är en stor andel aktier (till exempel aktiefonder) att föredra. Tvärtom om du sparar till en mål närmare i tiden kan en mindre andel aktier vara att föredra, det vill säga mer räntor (till exempel räntefonder).Det viktiga oavsett sparmål är att spara varje månad och månadsspara dig ur Coronakrisen.