Fonder i Coronakrisen

Fonder i Coronakrisen: Coronaviruset har tagit ett allt hårdare grepp om samhällsutvecklingen. Men vilka fonder passar bäst i coronakrisen?

Fonder i Coronakrisen: Coronaviruset har tagit ett allt hårdare grepp om samhällsutvecklingen. I takt med att restauranger, butiker och nöjen stängts ner eller skjutits upp har framtiden blivit alltmer oviss. Och är det något börsen och de finansiella marknaderna inte gillar så är det just osäkerhet. Det har märkts på världens aktiemarknader som både har tappat rejält i värde och haft större svängningar än vanligt. Men vilka fonder passar bäst i rådande börsklimat? Det vill säga fonder i coronakrisen.

Fonder i Coronakrisen: långsiktigt

Under perioder av börsoro är det svårt att hålla mer än en tanke i huvudet samtidigt. Det är det för alla. Men det gör att det är desto viktigare att försöka. För just i stunden är det svårt att se ljuset i tunneln, hur mycket man än letar. En av tankarna man som sparare ska försöka hålla i huvudet är att det är inte en fråga om utan när coronakrisen är förbi. De fondval du gör bör vara baserat på vad du sparar till och hur länge du tänker spara. Om du till exempel sparar till pensionen är det ofta fördelaktigt med en stor andel aktiefonder i din portfölj, oavsett börsoro. Anledningen till det är att du med ett sparande på långsikt tål att pengarna varierar i värde. Det är sant nu såväl som framöver. I ett långsiktigt sparande är fonder i coronakrisen samma som fondsparande både innan och efter.

Kortsiktigt

Om du sparar till ett konsumentköp, ett lägenhetsköp eller ett annat sparmål med kortsiktigt slutdatum så är läget lite annat. Kanske har du, likt många andra sparare, blivit orolig av de stora svängningarna på börsen. För dig kan det vara aktuellt att gå bort från en hög andel aktieplaceringar i din portfölj, och i stället placera mer i bland- och/eller räntefonder. Som i alla andra sparbeslut är det såklart helt upp till dig, men en ledstjärna bör vara tid till sparmål i kombination med din inställning till risk. Oberoende om det gäller fonder i coronakrisen.

Oavsett vilka fonder du väljer att placera din sparpengar i ska du alltid utgå från dig själv, dina sparmål och din riskvillighet. Det var sant igår, är sant idag och kommer vara sant imorgon. Oavsett om det handlar om fonder i coronakrisen, eller inte.