Fettisdagen – spara en semla

Fettisdagen - spara en semla. Låt oss säga att vi äter en semla men avstår den andra. Hur stor är värdeökning om man sparar en semla i månaden i tio år?

Fettisdagen – spara en semla. Jag älskar en god fettisdagsbulle, eller som det numera kallas semla. Och jag verkar vara långt ifrån ensam om att göra det. 2017 uppskattades antalet sålda semlor till 40 miljoner,  6 av dessa enbart på fettisdagen. Låt oss säga att vi äter en semla men nästa dag avstår den andra. Vilken effekt skulle det ha på den egna privatekonomin? Och hur mycket kan man få igen i form av värdeökningen om man investerar den summan varje månad?

Fettisdagen – spara en semla

I genomsnitt kostar en semla cirka 35 kronor. På de flesta bagerier varierar priset mellan 20 kronor och 50 kronor, så låt oss använda priset där emellan. Säg att du väljer att spara en semla. Sparar du 35 kronor i en Sverigefond varje månad i säg 10 år så har du vid utgången av det tionde året 6 688 kronor. I exemplet har jag använt en avkastning på 9 procent per år och en fondavgift på 0,9 procent. Nio procent är strax under den årliga genomsnittliga värdeökningen en Sverigefond har mellan åren 1997-2018. Rekordåret 2019 är alltså inte medräknat.

Av de 6 688 kronor är 2 488 kronor avkastning och 4 200 kronor insatt belopp. Att spara en semla idag och få igen 6 688 kronor om tio år låter inte mycket, och det är inte heller meningen. Poängen är att påvisa effekten av hur ett litet beslut idag (avstå den andra semlan), kan växa till något större i framtiden. Säg att du istället för 35 sparar 350 eller 3 500 kronor.

Det ena behöver aldrig utesluta det andra

Efter tio år har du då 66 880 kronor respektive 668 801 kronor.Det är inte bara själva summan du sparar som är viktig, utan lika viktigt är det att du sparar varje månad. Med ett månadssparande riskerar du aldrig att investera alla dina pengar precis innan en börsnedgång, samtidigt som du inte missar en börsuppgång. För att summera inlägget Fettisdagen – spara en semla: Självklart ska vi inte helt avstå från att äta semlor. Tvärtom, poängen här är att ett kontinuerligt månadssparande av stora som små summor ger både riskspridning och historiskt fin värdeökning.