Coronaviruset har i skrivande stund drabbat över 20 000 människor och för andra gången har någon utanför Kina fått sätta livet till. Förutom att det såklart är obeskrivligt sorgligt när någons nära och kära drabbas så har viruset spridit osäkerhet på världens finansmarknader. Men varför har det gjort det? Och hur ska man som sparare agera under tider av osäkerhet?
Coronaviruset och dess effekt på börshumöret
Coronaviruset har i huvudsak drabbat Kina, och framför allt området runt staden Wuhan. I en globaliserad värld där resande är en naturlig del av vardagen kan ett virus dock spridas fort. Och det är de vi ser prov på nu. Flygbolag ställer in flygningar, evenemang ställs in och en allmän osäkerhet sprider sig. Viruset och dess potentiella effekter har även påverkat humöret på världens aktiemarknader negativt. Generellt sett ogillar börsen osäkerhet, inte minst sådant som är svårt att förutse en utgång på. Men det börsen reagerat på den här gången är framför allt farhågan om lägre global tillväxt. Ingen har väl missat Kinas ekonomiska framväxt de senaste decennierna. I takt med att landets ekonomi utvecklats har dess betydelse för den världsekonomiska tillväxten ökat. Kinas del av världsekonomin är väsentligt större och oron för att landets tillväxt ska bromsa in skapar orosmoln för den globala tillväxten.
Så ska du tänka som sparare
Det ovannämnda gör sammantaget att coronaviruset har en negativ effekt på börshumöret. Men hur ska vi som sparare tänka i sådana här tider av osäkerhet? Kort sagt finns det i huvudsak två saker att beakta:
- Vad ska du ha pengarna till? Och när är tanken att du ska använda dem? Om du sparar till ett konsumentköp eller annan investering på kort sikt, oftast inom 1-2 år, och känner att du vill undvika plötsliga börssvängningar så kan en idé vara att sälja en del av ditt innehav. Sparar du däremot till ett långsiktigt sparmål, allt över 5 år, så finns det ingen anledning att göra stora rockader i din sparportfölj. Börshumöret tenderar att pendla och det bästa spartricket är oftast att ligga kvar i ett månadssparande. Då riskerar du inte att investera alla dina pengar dagarna innan en rejäl börsnedgång, samtidigt som du aldrig missar en uppgång.
- Sprid dina risker i sparportföljen genom att investera i olika marknader, fondkategorier och branscher. Det gör att dina pengar är mer tålig mot plötsliga svängningar som tydligt drabbar ett enstaka land eller bransch. I just det här fallet med coronaviruset har effekten på börshumöret varit bred, men i andra tider av osäkerhet är det allt som oftast en specifik bransch eller marknad som drabbas. Som vanligt är det bra att räkna på ditt sparande med hjälp av Räknesnurran. Men också jämföra fonder i samma kategori i verktyget Jämför fonder.