Fondtips: Hitta fonder som passar dig

Fondtips: Hitta fonder som passar dig. Det allra viktigaste i ett sparande är att det blir av. Nästan lika viktigt är det att välja fonder som passar dig.

Fondtips: Hitta fonder som passar dig. Det allra viktigaste i ett sparande är att det blir av. Såklart är det också viktigt att fundera kring sparform, fondval och geografisk spridning men om sparandet inte blir av tjänar det ingenting till. Strax efter att bestämma sig för att börja spara kommer att välja fonder som passar en själv och den egna situationen.

Fondtips: Hitta fonder som passar dig

Hur hittar man då fonder som passar en själv? Först och främst bör man bilda sig en uppfattning om hur länge man ska spara. Här går en klar skiljelinje mellan att spara kortsiktigt (under 1-2 år) eller långsiktigt (över 5-10 år). Är tanken att du ska spara på långsikt? Till exempel till pensionen eller till barn och barnbarn. Eller är tanken att du sparar kortsiktigt, vanligen till ett konsumentköp eller en semester. När tidsramen för ditt sparande är satt är det betydligt enklare att bestämma vilken fondtyp du ska ha i din sparportfölj. Fondtips: Generellt sett är det klokt att ha en högre andel aktier i ett sparande på långsikt. Och i ett kortsiktigt sparande är det på samma sätta klokt att dra ner på risken och istället har en högre andel räntor.

Tips på fonder: räkna på ditt sparande

Fondtips: När du väl bestämt dig för ett sparmål, hur länge du tänkt spara och en eller ett par fondkategorier är det dags att välja fonder. Ett första steg i det brukar vara att använda en fondjämförelsehemsida. På till exempel Fondkollen eller Morningstar kan du enkelt sortera och jämföra fonder inom samma fondkategori. Här går det att sortera fonderna på bland annat historisk avkastning och fondens avgift. När du fått fram en lista på 3-5 fonder du vill investera i, ta en stund och läsa om de olika fonderna och deras olika strategi. Tycker du hållbarhet är viktigt? Fondtips: Passa då på att jämföra fondernas hållbarhetsarbete och hur väl det rimmar med din egen definition av hållbarhet.  Nu har du förhoppningsvis en eller ett par fonder du vill börja spara i. Fondtips: Ta då ytterligare någon minut och räkna på ditt sparande.