4 saker att tänka på som fondsparare i rapportdjungeln

Vi är mitt i rapportsäsong och bolag efter bolag rapporterar nu sitt resultat för första kvartalet i år. Som sparare kan det vara svårt att navigera och konkret ta fasta på vad som påverkar ens eget sparande, i synnerhet vad som påverkar fondsparandet.

Vi är mitt i rapportsäsong och bolag efter bolag rapporterar nu sitt resultat för första kvartalet i år. Som sparare kan det vara svårt att navigera och konkret ta fasta på vad som påverkar ens eget sparande, i synnerhet vad som påverkar fondsparandet. Jag tycker det i huvudsak finns fyra saker att tänka på under rapportsäsong:

 

  1. Generell tongång på marknaden. Bland det viktigaste att ha koll på oavsett sparform är de generella tongångarna på marknaden och hur resultat och rapporter tas emot. Och en bra indikator är om företagen rapporterar resultat över eller under vad som förväntas. Ett tydligt exempel från den gånga veckan är telekomjätten Ericsson vars aktie trots ett förlustresultat, men tack vare lågt ställda förväntningar, rusade med över 17 procent.

 

  1. Framtidsutsikter. Kvartalsresultat och nutid är viktigt men ännu viktigare är hur företagen ser på framtiden. Och då framför allt hur de ser på det egna företagets och branschens framtid. Kommer efterfrågan på företagets och branschen produkter öka, minska eller förändras? Ett exempel från de senaste åren är att det har blivit mer och mer uppenbart att efterfrågan i klädbranschen förändras i och med e-handel och krympande marginaler.

 

  1. Specifika fondinnehav. Om man har stenkoll på sitt fondsparande och dessutom är insatt i vilka innehav som dominerar i de fonderna man sparar i, då är det bra att slänga ett extra öga på de största innehaven i respektive fond. Ett exempel är mars månads kursras i Facebook där sjunde AP-fonden har ett relativt sett stort innehav, som då ofrånkomligt påverkar fondens värde och med det värdet på spararnas fondsparande.

 

  1. Sitt lugnt i båten. Oavsett vad som händer under rapportsäsong är det ofta en god idé att ändå sitta lugnt i båten och inte göra några stora förändringar. Däremot är det viktigt att beakta och analysera informationen som ges, men akta er för att göra för stora förändringar i ditt långsiktiga sparande utifrån en månads kvartalsrapporter. Det kommer trots allt fler kvartal.

 

Vi hörs!

 

Gustav