3 sätt att maxa ditt barnsparande

Varför är det ekonomisk barnmisshandel att spara till sina barn på ett sparkonto under längre tid? Här svarar vår sparekonom Johanna Kull på detta samt ger sina bästa tips för hur du maxar ditt barnsparande.
Varför är det ekonomisk barnmisshandel att spara till sina barn på ett sparkonto under längre tid? Här svarar vår sparekonom Johanna Kull på detta samt ger sina bästa tips för hur du maxar ditt barnsparande.

Att spara till sina barn vill de flesta göra, men många känner oro för hur man ska göra eller krav på att man måste spara mycket varje månad. Men att spara “rätt” är varken svårt eller dyrt. EFN (Ekonomi- och FinansNyheterna) kom förbi kontoret för att höra mina tre bästa tips för ditt barnsparande:

1. Spara i en kapitalförsäkring i ditt egna namn, men med ditt barn som förmånstagare. Då har du bättre kontroll och kan styra när ditt barn ska få tillgång till pengarna. Sparar du istället direkt i barnets namn, kommer hen få tillgång till pengarna på 18 årsdagen oavsett hur mogen hen är då. Du kan nämligen inte ångra dig när ditt barn är 17 och ett halvt och då föra tillbaka pengarna till dig själv. Detta oavsett om du tror att ditt barn kommer bränna penharna på nått som inte alls var din tanke att de skulle gå till. Alla föräldrar hoppas såklart att deras ungdomar ska vara mognare än så , men jag tycker att det är en onödig risk att ta. Rather safe than sorry!

2. Spara i aktiefonder. Det är ekonomisk barnmisshandel att spara till barnen på sparkonto. Det ger ingen ränta att tala om och pengarna kommer till och med att förlora i värde.Aktiefonder svänger mer i värde, men ger också mer på sikt. Och till barn sparar vi ju i regel länge, ofta 10, 20 år. Då behöver du inte bry dig om tillfälliga börssvackor, det blir mer som att handla på rea.Ett enkelt val är att ha en globalfond och en Sverigefond som bas, och gärna komplettera med en liten del tillväxtmarknadsfond.Ett undantag finns dock, och det är om pengar som ska gå till ett fotbollsläger i vår eller en cykel nästa födelsedag. Då har du inte tiden på din sida utan då är sparkonto det rätta valet.

3. Avsätt ett rimligt belopp varje månad. Tänk syrgasmasken på flyget och uppmaningen att du själv ska ta på dig masken innan du hjälper andra. Samma princip gäller barnsparande. Att du som förälder har en stabil privatekonomi är minst lika viktigt som att dina barn har ett eget sparande. Känn därför ingen press att spara hela barnbidraget. Börjar du i tid och sparar i breda fonder, räcker ett par hundralappar i månaden långt. Till exempel; 400 kr/ mån i 18 år växer till 170 000 om du sparar i en bred aktiefond och får en avkastning på i snitt 7 procent per år. Med vår räknesnurra kan du enkelt laborera och testa hur sparbelopp, spartid, avkastning och avgift påverkar ditt sparande?

Har du några frågor om barnsparande?

//Johanna