KISS – dunderkur för ditt sparande

Vad har en ingenjör i amerikanska armén att göra med ditt sparande? Jo, han myntade begreppet KISS – ett akronym som gör stor effekt på dina sparpengar. Här förklarar vår Sparekonom varför.
Vad har en ingenjör i amerikanska armén att göra med ditt sparande? Jo, han myntade begreppet KISS – ett akronym som gör stor effekt på dina sparpengar. Här förklarar vår Sparekonom varför.
Som avdankad akademiker med fäbless för långa omständliga meningar har jag lovat mig själv tänka på KISS när jag skriver krönikor och blogginlägg. KISS-principen, alltså “Keep it simple stupid”, sägs ha myntats 1960 av Kelly Johnson, ingenjör i amerikanska armén. Johnsons poäng var att man inte ska göra produkter (i detta fall flygplan) onödigt komplicerade. Enkelhet är kärnan i all design och omotiverad komplexitet ska undvikas.Principen håller inom flera områden. Ett kort och kärnfullt tal är bättre än långa monologer, en måltid med få men rena ingredienser smakar bättre än ett hopkok av allt, och ett par genomtänkta accessoarer är stiligare än om du hänger på dig hela smyckeskrinet.

När vi sparar är KISS-principen mer aktuell än någonsin. För vinnare i spar-racet blir oftast den som gör det enkelt. Så spara inte i allt, och framför allt inte i produkter/sparformer som du inte förstår.

Här fem enkla tips som förenklar och förbättrar ditt sparande:

  1. Hitta balansen mellan börs och ränta – Bland det enskilt viktigaste du kan göra för din ekonomi är att hitta rätt balans mellan börs och ränta. Pengar som du ska använda inom 1-2 år hör inte hemma på börsen. Här är sparkontot det naturliga valet. Ditt långsiktiga sparande däremot, pensionssparandet, barnsparandet m.m., det växer bäst på börsen. Här har du tiden på din sida och behöver inte bry dig om börsens kortsiktiga svängningar.
  2. Välj breda fonder – Fonder ger dig automatisk en riskspridning, men det är ändå bra att grunda sparportföljen med en globalfond. Det ger dig del i hela världens ekonomi och är den bredaste formen av börssparande. Till detta rekommenderar jag också en Sverigefond som gör dig till delägare i välskötta svenska bolag som historiskt att bättre än världssnittet. Sedan kan du komplettera portföljen med smalare spetsfonder men det är överkurs.
  3. Välj mellan aktivt och passivt förvaltade fonder – Billiga indexfonder följer ett börssnitt och du kommer därför få en avkastning i nivå med snittet. I aktivt förvaltade fonder väljer en förvaltare ut bolag som hen tror extra mycket på. Dessa fonder har en något högre avgift och kan ge en avkastning både över och under snittet. Detta val kräver därför lite mer uppsikt, du vill ju se att du verkligen får betalt för den högre prislappen.
  4. Balansera om vart annat år – Se över ditt sparande minst vartannat, gärna varje år. Har du flera fonder varav en vuxit kraftigt kan du behöva fördela om för att behålla din ursprungliga balans mellan fonderna.
  5. Spara sekunden du får lön – Låt inte sparandet bli de kronor som blir över varje månad utan spara sekunden du får lön. På så sätt anpassar du din konsumtion efter ditt sparande istället för tvärtom.

Dessa fem tips är enkla att följa och kräver inga förkunskaper. Att spara rätt är inte svårt!

Lycka till! //Johanna