Såhär väljer du läkemedelsfonder!

Det finns många intressanta sektorer och branscher att investera i på börsen, men vissa kan kännas svårare än andra. En bransch som jag tror att många, inklusive mig själv, tycker är lite svårare är läkemedel och hälsovård. Det finns många svåra begrepp inom branschen och för många bolag vilar hela dess öde på ett godkännande från diverse myndigheter. Om man ändå är intresserad av att investera i denna bransch vill jag slå ett slag för fonder. Det finns nischade fonder inom dessa områden som kan ge dig en bra exponering utan att du behöver oroa dig om att vara allt för påläst. Självfallet ska du kolla upp fonden innan du investerar i den, men hela arbetet med att välja ut specifika bolag ligger på förvaltaren.

Avkastningshistorik senaste 10 åren

När det kommer till fonder finns det många olika kategorier som har olika risknivå, och därmed förväntas ge olika avkastning. Ju högre risk, desto högre förväntad avkastning. Men det finns ingen garanti att du kommer få en högre avkasting bara för att du tog högre risk. Aktiefonder har högst risk, men inom aktiefonder finns det nischade fonder som i sin tur har olika stor risk. Ju mer nischad en fond är – desto högre är risken. Hälsovårds- och Bioteknikfonder är nischade fonder med relativt hög risk. Diagrammet nedan illustrerar också att de har gett en betydligt högre avkastning är breda aktiefonder de senaste tio åren. Men vägen dit har inte varit rak, det har varit stora svängningar för både hälso- och bioteknikfonderna. Det är dessa svängingar man menar när man pratar om risk.

Såhär väljer du läkemedelsfonder

Såhär väljer du läkemedelsfond!

Om du är intresserad av denna sektor vill jag verkligen rekomendera att du tar en titt på detta avsnitt av Healthcare Direkt som jag gästade. Vi pratade om vad man ska tänka på vid valet av fond, vilka områden man bör kolla upp extra noga och hur man ska tänka kring avgifter. De viktigaste punkterna tycker jag är:

  1. Lär känna fonden. Läs på i Fondfaktabladet och kolla upp placeringsinrikting, avgift och historiskt avkastning.
  2. Jämför olika fonder. Fondkollen är ett väldigt bra verktyg för dig att jämföra hur en enskild fond står sig jämfört med andra fonder inom samma kategori.
  3.  Hållbarhet är en viktig faktor i mångas sparande. Kolla på fondens hållbarhetsbetyg, men kom ihåg att ett hållbarhetsbetyg inte berättar hela historien. Finns det särskilda områden som du tycker är jätteviktigt rekommenderar jag att du läser på ordentligt.

/Johanna Englundh

Såhär väljer du läkemedelsfonder