Hållbart sparande

Under Almedalsveckan var hållbarhet ett tema som genomsyrade många av de seminarium som arrangerades. I en undersökning som Fondbolagens förening gjorde tidigare i våras såg vi att 57 procent tycker att fonder ska vara hållbara och att 35 procent har valt en fond med hållbar inriktning. Många tycker dessvärre att det är svårt att hitta information om fonder med hållbar inriktning (39 procent), enligt samma undersökning.

För den som vill lära sig mer om hållbarhet och hållbara fonder finns det massor av bra material att ta till sig under sommarsemestern. Här kommer några tips på innehåll att titta på.

EU:s hållbarhetsregelverk har redan och kommer att ha ännu större påverkan på hållbarhetsredovisningen framöver. Därför tänkte jag först tipsa om att se ett klipp från Fonddagen 2021 där Anna Larris (tidigare jurist på Fondbolagens föreningen och tillträdande vd för HealthInvest Partners) berättar om hur regelverken hänger ihop. Presentationen ger en väldigt bra bild över vilka krav som ställs på bolag, finansmarknadsaktörer och rådgivare för att vi som sparare ska kunna välja och jämföra en placering efter våra egna hållbarhetspreferenser.

Fler presentationer på temat finns att se från årets hållbarhetsevent som arrangerades den 25 april.

Sparande och hållbarhet

I måndags deltog jag under Almedalsveckan i ett seminarium som Sparbankernas Riksförbund arrangerade. Rubriken var “Sparande och hållbarhet – håller det?” och tillsammans med Liza Jonson (vd, Swedbank Robur), Magnus Olsson (dr finansiell ekonomi och vd, Dalslands Sparbank), Malin Lindfors Speace (vd, Ethos) och Kent Eriksson (professor, KTH/Sustainable Finance Lab) fick jag möjlighet diskutera om sparande kan bidra till ett hållbart samhälle. Seminariet som modererades av Lennart Ekdal finns att se i efterhand för den som är nyfiken.

Om du har läs- eller tittatips som du vill dela med dig av på temat hållbart sparande får du gärna kommentera inlägget.

Trevlig sommar /Philip