Sommarens fondtips

Även om många nu upplever riktig högsommarvärme är de flesta tillbaka i den vanliga vardagen, så även jag. Nu ser jag väldigt mycket fram emot att sätta igång och arbeta med fondspararfrågor igen efter några veckors semester. Det kommer bli en innehållsrik höst här på Fondkollen, det kan jag lova.

Innan hösten sätter igång, tänkte jag att vi ska ta en kort tillbakablick på vad som hänt under sommaren. Under sommarmånaderna har fondaktiviteten varit upp och ned, precis som börsen. Under juni backade Stockholmsbörsen rejält och samma mönster som vid tidigare nedgångar visade sig i statistiken på månadens fondflöden. Spararna tog ut mer pengar ur fonder än vad de satte in. I juli var det precis tvärtom, då steg Stockholmsbörsen och spararnas pengar flödade övervägande in i fonder. Det här är, som sagt, ett mönster som vi sett förut och som jag hoppas att kan förändras över tid. För den som sparar är det viktigast att fundera på om hur lång tid pengarna ska användas. Om pengarna inte behövs på lång sikt, minst fem till tio år, så mår de sannolikt bäst av att fortsätta svettas i nedgången för att sedan kunna hänga med när börsen vänder uppåt igen. Det ska också sägas att de allra flesta inte gör några stora förändringar månad till månad, vilket är bra, utan de nettoflöden som vi ser påverkas av de som försöker tajma marknaden.

Sommartips

Sedan det senaste inlägget här på fondbloggen har jag fått möjlighet att vara med och prata om fondsparande på annat håll. I juli släpptes ett avsnitt av Sparpodden där jag och Alexander Gustafsson pratar om hur du fixar fondsparandet. Finns att se på YouTube eller om du vill lyssna via exempelvis Spotify.

/Philip