Vilka fonder ska vi välja i vårt barnspar?

Hej, Jag och min man har precis fått vårt första barn och tänkte nu börja spara 500 kr per månad till henne. Tanken är att det ska gå till en bostad i framtiden. Vilka fonder ska vi välja? Vi vill ha det så enkelt som möjligt men inte spara i miljöfarliga bolag. //Maja
Hej, Jag och min man har precis fått vårt första barn och tänkte nu börja spara 500 kr per månad till henne. Tanken är att det ska gå till en bostad i framtiden. Vilka fonder ska vi välja? Vi vill ha det så enkelt som möjligt men inte spara i miljöfarliga bolag. //Maja

Hej och grattis Maja,

Bra att ni kommer igång med ett barnsparande. Du skriver att det ska gå till en framtida bostad, tills dess är det sannolikt minst 20 år. En underbar sparhorisont!

Med så många år kvar tills pengarna ska användas är aktiefonder det naturliga valet. De varierar mer i värde, men ger sannolikt mer över tid. Ni behöver ju heller inte bry er om börsens kortsiktiga svängningar. För er är ju börsnedgångar snarast bra, då ni då köper billigare.

Steg två är att välja vilken typ av aktiefonder. Enklaste enkla är att bara välja en globalfond. En globalfond placerar i hela världen och är den bredaste typen av fondsparande. Men nu bor vi ju ändå i Sverige, får vår lön och betalar våra räkningar i svenska kronor, då tycker jag också att det är rimligt att komplettera med en Sverigefond. Det ger del av välskötta svenska bolag som historiskt sett gett högre avkastning än snittet i världen. Själv sparar jag till mina syskonbarn i en fondportfölj till hälften består av en globalfond, till hälften en Sverigefond.

Nästa steg är att välja specifika fonder. Vårt verktyg Hitta ny fond hjälper dig med detta. Där kan du enkelt se vilka fonder som finns inom respektive fondkategori och få dem rangordnade utifrån avkastning under olika tidsperioder.

När du hittat sedan en fond som du är intresserad av kan du under rubriken Hållbarhetsinformation läsa om hur fonden arbetar med hållbarhet. Finns det några branscher de väljer bort, några de gärna väljer in o.s.v. Här kan man t.ex. se om fonden utesluter alla typer av fossila bränslen eller bara kol.

Under hållbarhetsinformationen kan du också se vad fonden har fått för hållbarhetsbetyg av Morningstar, där fem jordglober är högst.

Vad ger detta?

Att sia i framtiden och säga vad avkastningen ska bli är såklart omöjligt, men sett till historisk avkastning så är omkring 6 procent per år långt ifrån omöjligt. Det skulle innebära att din dotter har ca 230 000 kronor när hon fyller 20 om ni fortsätter att spara 500 kr per månad. Men en snittavkastning på 5 procent blir slutsumman istället 204 000 kronor. Båda två bra bidrag till kontantinsatsen!

Testa gärna vår Räknesnurra för mer sparinspiration. Där kan du själv se hur olika sparbelopp, tidsperioder, avgifter och avkastning påverkar slutsumman!

Lycka till!

//Johanna Kull