Viktigaste lärdomarna 2020

Gatorna lyser av fridfull julbelysning i mörkret, klapparna ligger klara under granen och det börjar dra ihop sig inför julafton. Min jul, såväl som er, kommer dock inte kunna firas som vanligt. 2020 har bjudit på tvära kast, och vänt upp och ned på mångas liv. När vi blickar tillbaka på året som varit kan vi även konstatera att det finns en del lärdomar att ta med sig. Här nedan har jag listat de tre viktigaste lärdomarna för ditt sparande från 2020:

Det går inte att förutspå marknaden.

Om det är någonting 2020 verkligen har bevisat är det svårigheten, om inte omöjligheten, med att förutspå hur marknaden kommer att agera kortsiktigt. Inte bara bevittnade vi en av de snabbaste börsrasen någonsin under våren, utan även en av de snabbaste återhämtningarna. Att försöka sig på att tajma dessa marknadsrörelser är sällan lyckosamt. Det slutar troligtvis med att du säljer alldeles för billigt, och missar uppgångar.

Rätt risknivå är A och O. 

Under den mest turbulenta tiden i våras var det många som fick panik över att deras sparande rasade i värde. När man väljer att spara fonder med hög risk måste man vara beredd på att det kan ske stora svängningar. Risk är helt enkelt ett mått på hur värdet varierar. Ju större svängningar i fondens värde desto större risk. Om man sparar på lång sikt bör dessa rörelser inte påverka dig särskilt mycket. Du ska ändå inte använda pengarna på lång tid och kan invänta att marknaden återhämtar sig. De som sålde i panik gjorde troligtvis en dålig affär då de sålde alldeles för billigt. Utifrån detta är det tydligt att det är av yttersta vikt att du redan från början ser till att du har rätt risknivå på ditt sparande. Då slipper du göra justeringar vid sämsta möjliga tidpunkt, och sover förhoppningsvis gott om natten.

Efter regn kommer solsken.

När det såg som allra mörkast ut, och paniken verkligen började infinna sig hos många investerare – då vände helt plötsligt marknaden uppåt. En viktig lärdom att ta med sig från detta år är att rörelser, både upp och ned, hör till börsen. Men hittills har de tidigare krascherna alltid lett till högre nivåer i slutändan. Och trots att man inte kan förutspå hur marknaden kommer agera inom de närmsta åren så har det historiskt visat sig lönsamt att vara en del av börsen långsiktigt!

Det absolut lättaste sättet att ta del av lärdomarna från året är att månadsspara i en fond som har en risknivå som du är bekväm med. Med detta sagt vill jag önska er alla en riktigt god jul!

/Johanna Englundh