Spara till nästa hemester

Involvera barnen, sätt upp ett gemensamt mål och visualisera sparandet. Det är enkelt att börja spara till nästa hemester.

Spara till nästa hemester. För många familjer har den här sommarens planer ändrats. De allra flesta av oss har semestrat på hemmaplan, en så kallad hemester. Och även om en del resekostnader försvunnit (flyg, taxi, transfer etc.) så kostar ofta en hemester mer än man tror. I en undersökning från Kantar Sifo uppger dessutom fyra av tio familjer att de känner en press av att hitta på roliga aktiviteter på semestern. Och aktiviteter behöver såklart inte vara dyra, men det är långt ifrån alla som är helt gratis.

Spara till nästa hemester

Kombinationen att ständigt känna en press av att hitta på aktiviteter och att en semester (hemester eller inte) ofta är ganska dyr, får många familjer att känna sig stressade. Så varför inte slå två flugor i en smäll? Det vill säga att hitta på en aktivitet som förbereder er privatekonomi inför nästa hemester. Jag pratar förstås om att tillsammans i familjen spara till nästa hemester eller semester ihop. Till exempel höstlovet, sportlovet eller till nästa sommar.

Introducera konceptet pengar

Hur kan man till exempel spara till nästa hemester på ett enkelt sätt som involverar hela familjen? Det finns troligtvis lika många metoder som det finns familjer. Men gemensamt för nästan alla metoder är att de börjar i det lilla. Till exempel att introducera pengar för barnen i så många sammanhang som möjligt. När ni betalar för en applikation i mobilen, mobiltelefonräkningen eller köp av lördagsgodis. Ju fler kontexter desto större förståelse får barnet för kopplingen mellan att göra eller köpa något och konceptet pengar. Ett bra sätt att visualisera värdet av pengar är att introducera byteshandel. Att barnet kan få byta ett par kronor, sedlar eller swish mot något. Eller att barnet under spartiden kan spara till nästa hemester.

Gemensamt sparmål

Därefter är det dags att sätta upp ett gemensamt sparmål. Till exempel att spara till nästa hemester. Här är det viktigt att målet inte känns ouppnåeligt, och att vägen dit är full med incitament. Låt oss säga att ni vill hyra en stuga i Sverige nästa sommar och vet att det kommer kosta ungefär 15 000 kronor. Börjar ni spara ett år i förväg kan ni använda er av en räknesnurra för att beräkna hur mycket ni måste spara varje månad och vilken genomsnittlig värdeökning ni behöver för att komma upp i 15 000 kronor.

Till sist, försök involvera barnen när ni väljer att spara till nästa hemester. Förklara vad ni sparar till, hur de kommer kunna följa utvecklingen (exempelvis en visualisering på kylskåpet eller ett legotorn som växer för varje sparad hundralapp) och hur de kan bidra.