Det finns flera olika delar som kommer bidra till din totala pension. Att välja fonder till sin premiepension är ett sätt du kan påverka hur stor eller liten din pension blir. Men att välja fonder till sin premiepension handlar inte bara om att göra ett eller ett par fondval, utan det är lika viktigt att följa upp hur ens fondval avkastar. Här kommer fem tips på hur du kan maximera din PPM-avkastning, men också en inblick i hur premiepensionssystemet som helhet har avkastat sedan starten för snart 20 år sedan.
Först och främst – vad är premiepension?
Premiepensionen är den del av den allmänna pensionen som du kan styra över helt själv. Du gör egna fondval, och kan ändra dessa närsomhelst om du inte är nöjd. Storleken på din premiepension bestäms, precis som den andra delen av din allmänna pension, av din inkomst. Den andra delen av den allmänna pensionen är inkomstpension. Inkomstpensionen har historiskt avkastat cirka 3 procent årligen, och är inte fonderad. Medan premiepensionen, som fonderas, historiskt levererat dubbel så hög årlig genomsnittlig avkastning. Pensionen beskrivs enklast genom att använda den klassiska pensionspyramiden där bottenplattan är den tvådelade allmänna pensionen.
Hur har fonderna i premiepensionen avkastat?
Pensionsmyndigheten sammanställer varje månad statistik för fonderna i premiepensionen. I den finns avkastningshistorik för varje enskild fond samt aggregerad statistik för alla fonder, d.v.s. hur premiepensionssystemet som helhet har avkastat. Fondbolagens förening har sammanställt hur den historiska utvecklingen har sett ut de senaste åren i videon nedan (klippet är från 2019). Bland annat kan vi se att fonderna i premiepensionssystemet har haft en årlig genomsnittlig avkastning på 7,1 procent.
Hur var ditt PPM-år 2020?
Om du inte gjort något val, eller valt att spara i förvalet AP7-såfa hade du en utveckling på 5 procent i genomsnittlig avkastning 2020. Om du istället hade valt den bästa fonden på fondtorget hade du njutit av en avkastning på otroliga 104 procent. Men om du istället valde den sämsta fonden hade du fått en negativ avkastning om 37 procent.
En tumregel man kan luta sig mot när man väljer att göra egna fondval är att man kan jämföra sina fonders utveckling mot AP7-såfan. Om de har gått bättre – grattis! Du har lyckats bra med dina egna fondval och kan vara nöjd. Om din utveckling är sämre än förvalet kan det vara läge att se över dina val och undersöka om du inte kan byta till några bättre alternativ. Målet är att dina fonder ska utvecklas så bra som möjligt, så logga in med jämna mellanrum och se över hur dina fonder utvecklas. Allt detta gör du enkelt på Pensionsmyndighetens sida.
Maximera din PPM-avkastning i fem steg
Det finns många bra tips för din premiepension, hur du gör dina fondval och jämför dessa över tid. Vi fokuserar på fem punkter som sträcker sig från att välja fond till att följa upp de över tid, allt för att du ska maximera din PPM-avkastning.
- Bestäm dig för hur många fonder du vill ha i din premiepensionsportfölj. Maximalt antal du får välja är fem. Ju fler du väljer, desto bättre riskspridning får du.
- Fundera på vilken typ av fond du vill placera i. Är det enbart Sverigefonder? En mix mellan aktiefonder och blandfonder? Eller kanske ett par Sverigefonder, en globalfond och en tillväxtmarknadsfond? För bäst riskspridning kan det vara bra att välja olika inriktningar.
- Ta risk efter år kvar till pensionen. Har du många år kvar så tycker jag en stor majoritet av ditt kapital bör vara i fonder med aktieexponering. Om du däremot bara har ett fåtal år kvar, så är det en god idé att dra ner på risken genom att placera merparten av dina pengar i fonder med ränteexponering.
- Jämför fonder inom de fondtyper du väljer. Titta på fondernas historisk avkastning, om de investerar hållbart eller annat du tycker är viktigt. Kort och gott: Välj fonder du tror på!
- Följ upp dina fondval. Allt eftersom åren går, se till att följa upp fondens utveckling på Fondkollen, där du enkelt jämför avkastning för olika fonder inom samma kategori.
Lycka till med pensionssparandet!
/Johanna Englundh