Koll på fonden – Hållbara fonder

Hur vet man egentligen om en fond är hållbar eller inte? Och finns det ens något såsom en hållbar fond? Ja, det kan kännas svårt att veta exakt hur fonden man sparar i arbetar med hållbarhetsrelaterade frågor. Men det är tydligt att vi sparare tycker att det är en viktig fråga. Att välja hållbara fonder blir nämligen en allt viktigare fråga för sparare, men det är inte alltid helt lätt att veta om en fond där hållbar eller inte. Den 10 mars i år infördes nya EU-regler som innebär att fonder ska färgklassas efter vilket hållbarhetsarbete de bedriver. Målet är att underlätta för spararna att välja hållbara fonder.

I det senaste avsnittet av Koll på fonden går vi in på detta på djupet. Anna Larris, senior jurist på Fondbolagens förening, berättar bland annat hur det nya EU-regelverket fungerar. Vi diskuterar syftet med nya lagstiftningen och hur du som sparare ska förhålla dig till de nya färgerna “ljusgröna” och “mörkgröna” fonder. Slutligen redogör Anna även för var kan man hitta all den här informationen som sparare. Om du vill läsa mer om hur du kan tänka kring hållbarhet och fondsparande kan du även klicka dig in här. 

 

Jag vill även tipsa om en spännande diskussion jag hade med Johanna Kull, hållbarhetsexpert på Avanza och Américo Fernández, privatekonom på SEB. Vi diskuterade olika hållbarhetsaspekter och även hur de själva tänker kring sitt eget sparande. Det blev en intressant och dynamisk diskussion som jag verkligen kan tipsa om! Fondsparardagen går att se i sin helhet här, men avsnittet om just hållbarhet ser ni här nedan.

hållbara fonder 

Om du har tips på ämnen eller områden som du vill att jag ska ta upp – hör gärna av dig! hållbara fonder 
/Johanna Englundh