ISK är inte ett sparkonto!

När man väl bestämt sig för att börja spara i fonder är ett investeringssparkonto (ISK) fördelaktigt för de flesta. Men tänk på att ISK inte är ett sparkonto. Du måste själv välja vilka fonder du ska spara i!

Investeringssparkontot beskrivs ofta som förmånligt och enkelt. Skatten är bland annat relativt låg och deklarationen sköts automatiskt. Men det räcker inte med att stoppa in dina pengar på ett ISK för att sparandet ska ta fart, du måste även aktivt välja vilka värdepapper (exempelvis fonder) som du vill spara i. I och med att skatten tas ut på hela kapitalet på ISK-kontot, oavsett om det är investerat eller inte, är det inte fördelaktigt att ha kontanta medel liggandes för länge på ett ISK.

Du kan tänka på ett ISK som ett skal, du väljer det som en kapsel där du samlar dina fonder och/eller aktier. Exempelvis en buffert som du vill ha lätt åtkomst till ska du inte ha liggandes på ett ISK eftersom du då betalar skatt på pengar som inte genererar någon avkastning.

Skatt på ISK

Men hur fungerar skatten på ett investeringssparkonto då? Vi får in många frågor om just det här med skatt på fonder, och det fungerar lite olika beroende på vilket ”skal” du har valt. Om du gör en kapitalvinst eller kapitalförlust behöver du normalt sett redovisa det i deklarationen om du sparar på ett vanligt aktie- och fondkonto. Men ett ISK schablonbeskattas med en procentsats varje år, vilket innebär att du betalar en procentsats per år, baserat på kontots värde samt insättningar. Det innebär även att du inte behöver betala skatt på eventuella ränteintäkter, utdelningar eller avkastning som dina investeringar genererar. Men tänk på att upplägget också betyder att du som sparar står för hela risken vid en börsnedgång, eftersom skatten tas ut oavsett hur utvecklingen sett ut på ditt konto.

Om du vill lära dig mer om hur skattereglerna ser ut för de olika sparformerna kan du kolla in genomgången här!

Kom ihåg att det inte är hur mycket du sparar som är det viktigaste, det är att du kommit igång att spara överhuvudtaget! Skriv gärna till mig om du har några frågor om ditt fondsparande.

Johanna