Den 20 februari 2020 gick Stockholmsbörsen mot en negativ stängning, och dagarna därefter tappade börsen greppet helt och föll hejdlöst nedåt. En månad senare hade mer än 30 procent av börsvärdet raderats och en av de snabbaste börskrascherna i historien var ett faktum. Men rekorden tog inte slut där. Efter det kraftiga fallet såg många investerare chansen att köpa tillgångar till ett billigare pris, och återhämtningen tog fart. Ett år senare står vi här med en rekordhög fondförmögenhet i Sverige, såväl som rekordnivåer på börsen. Trots att många investerare som aldrig varit med om en krasch tidigare nu fått uppleva en menar flera jag pratat med de senaste veckorna att man inte fick svettas tillräckligt länge för att på riktigt avskräckas från börsen. Vad finns det för risker med det, och vad kan vi ta med oss för lärdomar från året som gått egentligen?
Fler börskrascher en fara på kort sikt
Jag kan garantera att detta inte är det sista börsraset du kommer uppleva, om du är en långsiktig sparare. Och det känns väldigt osannolikt att börsen kommer fortsätta upp utan betydande nedställ under de kommande 10, 20, 30 åren. I och med att vi vet att det kommer hända, men inte när det kommer hända, är det lika bra att acceptera det och undvika att försöka tajma marknaden. Det viktiga att komma ihåg är att trots att börsen kan svänga stort på kort sikt har den trots allt de senaste 40 åren stigit i snitt 12 procent (SIXGX-index). Denna tidsperiod inkluderar fastighetskrisen, finanskrisen, IT-bubblan och coronakrisen.
Trots att en del påpekar att börsraset i fjol inte varade under lika lång tid som tidigare krascher kan man hämta en del lärdomar. Risken finns dock att de som endast upplevt raset 2020 får en felaktig tro att en så kallad björnmarknad endast pågår en kort tid. Men det kan hålla i sig under en mycket längre tid, vilket du som sparare måste vara beredd på. En fördel däremot med att många inte blev helt avskräckta är att fler får chansen till ett sparande med möjlighet till god avkastning. Och en positiv sak jag hoppas att sparare tar med sig är vikten av en sund riskspridning, oavsett hur länge börsen stigit. Se till att du förstår vad du sparar i och vad din totala risk i portföljen är.
Allokera klokt – fick du ont i magen våren 2020 hade du troligtvis fel strategi
Bästa botemedlet mot dumma investeringsbeslut är att se till att du har rätt pengar på rätt plats. Med detta menar jag att du har tagit rätt risk. Pengar som du ska ha inom en snar framtid ska inte vara på börsen. Däremot kan ditt mer långsiktiga sparande med fördel placeras på aktiemarknaden, i exempelvis aktiefonder. Du ska inte låta dagens debatter eller nyhetsartiklar påverka ditt långsiktiga sparande. Låt istället ditt sparande fortsätta oavsett nyhetsläge. Och oavsett vad utfallet av pandemin vi nu går igenom blir. Att regelbundet månadsspara, i börsnedgång och börsuppgång, är den enklaste och bästa strategin för de allra flesta historiskt.
Med detta sagt är det dock helt naturligt att fortfarande känna oro och kanske en rädsla över sina besparingar. Men det är därför fonder är så bra att spara i om man har svårt att hålla känslorna i styr. Du får en god riskspridning från första kronan och slipper ta allokeringsbeslut.
Tre tips till sparare
- När du ska komma igång med ett sparande – gör det enkelt. Spara regelbundet i ett par olika fonder. Försök direkt komma igång med ett regelbundet sparande där pengarna dras automatiskt varje månad.
- Välj fonder i två steg. För det första, bestäm vilken fondtyp du ska investera i. Och för det andra, bestäm dig för en eller ett par fonder inom denna typ att spara i varje månad.
- Om du har ett regelbundet månadssparande – undvik att bli för påverkad av börsens svängningar. Att månadsspara innebär att du inte riskerar köpa dagarna innan en börsnedgång, samtidigt som du aldrig missar en börsuppgång.
börskraschen
Vad har du tagit med dig från raset i fjol?
/Johanna