Bli miljonär genom att fondspara!

Att spara i fonder är något som alla borde göra, tycker jag. Det är ett enkelt sätt att få riskspridning och det är även lätt att sätta upp ett månadssparande. Två viktiga komponenter för ett ultimat sparande. Det kan låta orealistiskt, men det är mycket möjligt att man med långsiktighet och ränta på ränta-effekten kan bli miljonär genom att fondspara!

Trots att pensionen kan kännas avlägsen kan det vara bra att sätta igång ett månadssparande tidigt. Detta gäller särskilt om du inte har tjänstepension genom din arbetsgivare. Vänta inte tills du är äldre och förhoppningsvis tjänar mer pengar innan du börjar spara. Den som börjar spara tidigt har två fördelar i ryggen gentemot den som börjar senare: Man har både ett större insatt kapital samt en ränta-på-ränta effekt som sätter i gång tidigare. Därmed är det bättre att börja tidigare, men med mindre summor. Börja med 100 kronor om du kan. Det gjorde jag! Sedan har jag succesivt ökat summan. Det blir en ovärderlig snöbollseffekt som leder till ett större sparande i slutändan.

Ett tydligt exempel på detta är om man börjar spara till exempelvis pensionen vid 20 år ålder i stället för vid 30 år. Då har man över 1 miljon kronor mer i slutändan med en genomsnittsavskastning på 7 procent och ett månadssparande på 500 kronor. Under dessa tio år har du lagt in 60 000 kronor mer som sparare, men med hjälp av ränta på ränta-effekten och de extra tio åren har du över 1 miljon mer i plånboken. Helt fantastiskt!

Månadssparande 500 kronor från 30 års ålder

Bli miljonär genom att fondspara

Denna bild visar ett månadssparande om 500 kronor från det att man är 30 år till dess att man är 67 år. Sparandet har vuxit till antingen 600.000 kronor, 1 miljon eller strax över 2 miljoner beroende på den genomsnittliga avkastningen.

Månadssparande 500 kronor från 20 års ålder

Bli miljonär genom att fondspara

Här ser vi hur det istället ser ut om man började som 20-åring – alltså tio år tidigare och 60.000 kronor mer i insatt sparkapital. Detta resulterar i antingen 1 miljon, 2 miljoner eller hela 5 miljoner vid 67 års ålder.

Vilka fonder ska man spara i?

Det finns inga rätt eller fel när det kommer till vilka fonder man ska spara i. Man måste utgå ifrån sig själv och vilka förutsättningar samt mål man har. Utifrån detta kan man välja en passande risknivå och fondtyp. Fondsparare i Sverige väljer framförallt aktiefonder, och inom denna kategori är globalfonder samt Sverigefonder mest populära. Se till att du lär känna din fond, läs på om vad den investerar i och vad det är du betalar för. Följ upp utvecklingen med jämna mellanrum och njut av resan mot miljonerna!

/Johanna 

Bli miljonär genom att fondspara