Ta inga förhastade beslut
När du sparar långsiktigt kommer marknaden både stiga och falla flera gånger om. De senaste åren har börserna påverkats av många geopolitiska händelser, för att inte tala om 2020 då covid-19 skakade om världen. Detta kan inte undgås, och med all sannolikhet kommer 2021 även bjuda på en del mindre uppskattade händelser. När aktiemarknaden skakar är det svårt att inte påverkas. Det vanligaste vi som sparare då gör är att sälja av en för stor del av ens sparportfölj.
Historien har dock visat att valet att sälja av en för stor del av sina placeringar, enbart baserat på en skakig börs varit ödesdigert. Det är som bekant mörkast timmen innan gryning, och när börsen skakar som mest är då vi sparare säljer som mest, med resultatet att vi ofta säljer på eller i närheten av botten. När börshumöret är muntrare köper vi på oss igen, och då nära toppen. Såklart ska man sälja placeringar man inte tror på, men att sälja bara för att börsen skakar är ofta en dålig idé.
Välj ett passande sparskal
Ett av de viktigare valen i ett långsiktigt fondsparande är val av skal. Det vill säga vilken typ av konto du ska spara på. De vanligaste alternativen är aktie- och fondkonto, investeringssparkonto (ISK) och kapitalförsäkring. De senaste åren har mycket av nysparandet i fonder varit på investeringssparkonto. Det som framför allt skiljer ISK och ett aktie- och fondkonto är vilken typ av skatt du betalar. På ett ISK betalas en schablonskatt baserat på värdet av dina tillgångar på kontot. I motsats betalas ingen schablonskatt på ett aktie- och fondkonto, utan då är skatten 30 procent på värdeökningen. Även om investeringssparkonto är det populäraste sparskalet är det inte säkert att det passar just ditt sparande – läs på!
Välj rätt risk
Den risken du väljer att ha i ditt fondsparande bör utgå från när du behöver pengarna. Ska du till exempel köpa hus om något år eller renovera köket kan det vara bra att dra ner på risken i din sparportfölj. Sälj av en del av de aktiebärande placeringarna (t.ex. aktier, aktiefonder) och föra över kapitalet till ett sparkonto. Om ditt sparande däremot är avsatt för pensionen och är minst 15 år bort, då finns det ingen anledning att gå ifrån en relativt hög risk. Utan då passar aktier och aktiefonder utmärkt. Den absoluta majoriteten av svenskarnas fondförmögenhet är i aktiefonder.
Sätt upp ett månadssparande
Den långsiktiga effekten i ett kontinuerligt månadssparande är oslagbar. Och det kommer den fortsatt att vara. Särskilt då sparåret 2020 innehöll tvära kast mellan hopp och förtvivlan, och att en del talar för att det kan upprepas under ett händelserikt 2021. Med ett månadssparande missar du aldrig en börsuppgång, men du riskerar heller inte att investera alla dina pengar dagen innan ett börsfall.
Önskar er alla ett gott nytt år med hopp om god avkastning!
/Johanna Englundh