Såhär vänder du din pensionsångest till pensionspepp!

Årets premiepensionspengar fördes in på era premiepensionskonton för ungefär en vecka sedan, och totalt landade summan på 44,5 miljarder kronor! Per person innebär det i snitt 7 671 kronor som sätts in på ditt konto och som fördelas på de fonder som du har i dag. Det här är dina pengar och du har en möjlighet att själv bestämma hur de ska placeras.

Men få inte panik nu om du inte har tagit något beslut i hur dina PPM-pengar ska placeras.  Det finns ett förval som passar många sparare. Men om du vill mildra din pensionsångest, och samtidigt få bättre koll på hur fonder fungerar (såväl inom PPM som i ett privat sparande) ska du hänga kvar här på bloggen och kolla in tipsen nedan!

Många jag pratar med känner någon slags oro eller ångest över sin pension. Antingen är det över summan de kommer få när de väl går i pension, att de inte har ”tagit tag” i det egna pensionssparandet eller att man helt enkelt inte satt sig in i systemet alls. Men det finns många olika sätt man kan ta tag i sin pensionsångest på, och PPM är ett bra första steg tycker jag!

Av totalt 18,5 procent av din lön som går till allmän pension, går 2,5 procentenheter till premiepensionen. Pengarna placeras antingen i det statligt förvaltade förvalet AP7 Såfa, eller i de fonder som du själv har valt.

Rabatterade fondavgifter

I premiepensionssystemet erbjuds vi sparare rabatterade fondavgifter, vilket påverkar din pension positivt. Pensionsmyndigheten har även infört ett tak för fondavgifter. En aktiefond får maximalt kosta 0,89 procent, en blandfond/generationsfond max 0,62 procent och en räntefond 0,42 procent. Du har alltså möjligheten att betala mindre fondavgifter på PPM än på den öppna marknaden. Vad betyder detta? Jo, att det är en utmärkt plattform att välja fonder på.

Nu menar jag självklart inte att du kan välja fonder lite hipp som happ och förvänta dig att dessa kommer gå bättre än förvalet bara för att de är billigare. Det jag menar är att om du är sugen på att prova en speciell fond som har rätt förutsättningar för ditt sparande kan PPM vara ett bra ställe att prova på.

När du gjort ett (eller flera) fondval kan du sedan utvärdera efter några månader eller förslagsvis ett år. Gick dina fonder du valde bättre än förvalsfonden AP7 Såfa? Fundera över ditt resultat och se om du behöver göra några ytterligare ändringar. Förhoppningsvis valde du fonder som fick din avkastning att bli bättre än förvalet! Om inte kan du alltid byta fonder igen om du vill. Du kan byta fonder inom PPM hur många gånger du vill, men det tar ett par dagar innan ditt byte går igenom. Som max kan du spara i fem olika fonder samtidigt.

Pensionspepp med fondsparande!  

Det som är bra med detta upplägg är att du kommer lära dig mer och mer. Desto mer tid du lägger på PPM, desto mer kommer du lära dig om olika fonder och hur man ska tolka fondinformation. Den här kunskapen kan du sedan ta med dig till ditt privata sparande.

Vips har du omvandlat din pensionsångest till något helt annat, inte bara har du fått bättre koll på de fonder som du kan välja i PPM, du har förhoppningsvis också blivit taggad på att spara i fonder även utanför PPM!

De FEM stegen för att minska din pensionsångest:
  1. Logga in på pensionsmyndigheten och bekanta dig med din premiepension. Ligger du i AP7 Såfan eller har du valt egna fonder?
  2. Om du valt egna fonder – utvärdera dessa. Förslagsvis kan du jämföra fondernas utveckling med förvalet.
  3. Gör ett val! Stanna kvar i AP7 om du tycker det känns bäst, eller välj någon annan fond. Du kan också ha kvar en del i AP7 och prova en annan/andra fonder med endast en del av pengarna.
  4. Se över utvecklingen regelbundet. Se till att du gör det så ofta som det passar dig, det finns inget rätt eller fel. Kanske passar en gång i kvartalet eller en gång om året? (Kanske kan orangea kuvertet vara en påminnelse att logga in)
  5. Ta med kunskapen till ett privat fondsparande! Nu när du lärt dig mer om fonder, och vilka fondtyper det finns, är det dags att ta nästa steg. Ett privat fondsparande är en utmärkt sparform för de flesta, och du behöver inte spara enorma summor. Det viktiga är att du börjar spara överhuvudtaget, och helst regelbundet. Vänta inte med att starta ett fondsparande tills du ”vet allt”, det går nämligen inte. Det är bättre att du kör igång och sen kan du byta fonder om du vill/behöver under sparandets gång (Här kan du lära dig mer om vilka olika kontoformer du kan spara på innan du sätter igång)

Bonustips – gå in på minpension.se och lär känna din pension. Deras hemsida är väldigt bra att bekanta sig med!

/Johanna