Såhär sparar föräldrarna i Sverige

Att spara till sina barn kan kännas som en djungel, men samtidigt är det en fantastisk fin gåva att kunna ge till sina barn om man har möjligheten. Svenskar är generellt sätt bra på att spara, och framförallt i fonder. Och vi är även väldigt bra på barnsparande, även där i just fonder! Men exakt hur sparar andra föräldrar egentligen? Det ska vi gå igenom i dagens blogginlägg!  

En studie av Fondbolagens förening visar att hela 86 procent av föräldrar med barn under 18 år sparar till sina barn. Under det senaste året, som till stor del har präglats av coronakrisen, har 8 av 10 behållit sitt sparande på samma nivå, och 14 procent har till och med ökat sitt barnsparande. Endast 5 procent har minskat sparandet.  Att en så stor del föräldrar kunnat fortsätta spara, och i vissa fall till och med öka sparandet känns väldigt kul, framförallt under ett år som detta då pandemin spökat på olika håll och kanter.

Föräldrar väljer framförallt fonder till barnsparandet

Majoriteten av föräldrarna har valt att spara till sina barn i fonder, men sparkonto är också populärt. Hela 87 procent sparar regelbundet, vilket är fantastiskt då månadssparande har många fördelar. Om du vill läsa mer om varför kan du kolla in här.

Den vanligaste summan som föräldrar i Sverige sparar till sina barn är upp till 500 kronor per månad, därefter kommer 500-999 kronor per månad. Om man sparar 500 kronor per månad i en fond med en genomsnittsavkastning på 8 procent per år i 18 år har barnet över 230 000 kronor på sin myndighetsdag. Det är helt klart ett bra bidrag till exempelvis en insats till första lägenheten. Den totala insatta summan är då 108.000 kronor.

*Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. 

Populärt att spara i ISK, men även att spara i sitt eget namn

Det är vanligast att föräldrar sparar till sina barn i ett investeringssparkonto (ISK), men många sparar även direkt i fonder, medan en mindre andel valt att spara via en kapitalförsäkring. Att man sparar i sitt eget namn är vanligast. Just om man ska spara i sitt eller barnets namn kan kännas klurigt att veta. Just därför kommer jag gå igenom detta i nästa blogginlägg!

Det viktiga är inte summan du sparar, utan att du sparar!

Se denna statistik som inspiration, och jämför dig inte med hur stora summor andra sparar. Har du utrymme för ett barnsparande är det fantastiskt, oavsett summa! Som med allt annat sparande handlar det om att det ska bli av överhuvudtaget. I fonder kan man ofta spara 100 kronor som minst.

Lycka till, och håll utkik efter nästa inlägg om du vill lära dig mer om barnsparande!

/Johanna