Coronakrisen: Det är inte OM utan NÄR det vänder

Coronakrisen: Det är inte OM utan NÄR det vänder. Hur ska man då tänka som sparare under coronakrisen? Här kommer tre tips.

Coronakrisen: Det är inte OM utan NÄR det vänder. Sedan det nya coronaviruset SARS-CoV-2 och den sjukdom Covid-19 gjort intåg i världen har ingenting varit sig likt. Restauranger, barer, biografer och sportevenemang har stängts ner. Vi har alla blivit ombedda att arbeta hemifrån och undvika social kontakt. I slutändan handlar alla dessa åtgärder om att undvika en katastrofsituation i sjukvården. Och att de allra mest utsatta riskgrupperna ska undvika att bli smittade. Självklart finns det inget som är viktigare än det. Men coronakrisen har också inneburit stora börsfall som gjort många sparare nervösa. Hur ska man då tänka som sparare under coronakrisen?

Coronakrisen: fortsätt med ditt månadssparande

Som i alla kriser är det viktigt att hålla mer än en tanke i huvudet samtidigt. Det är såklart både jobbigt och påfrestande att se värdet på sina besparingar sjunka. Men det är förhoppningsvis det här ditt sparande är förberett för. De flesta svenskar månadssparar, det vill säga att man sätter in en summa pengar varje månad i fonder. Den vanligaste summan att månadsspara är mellan 1 000-1 999 kronor. För de med månadssparande är det i stort sett bara att “spara på som vanligt”. Gör dina fondköp varje månad och unna dig att tänka att den här kommande perioden är extra billig. Om du känner att du på något sätt vill göra om i din sparportfölj, till exempel spara mindre i en marknad och mer i en annan – gör det. Men låt ditt månadssparande rulla på. Trots det finns det ett par saker att tänka på i coronakrisen.

Tänk på det här som sparare

Det är inte helt enkelt att veta vad man ska göra i tider av börsoro, till exempel nu under coronakrisen. Vi får många frågor av oroliga sparare hur man ska agera. Sälja allt, köpa dippen eller ligga kvar i sitt sparande? Här kommer tre tips.

  1. Fundera på vad du sparar till. Sparar du på långsikt finns ingen anledning att göra stora rockader i ens sparportfölj.
  2. Får du ont i magen är det inte så konstigt. Det får vi alla just nu. Men får du jätteont i magen kan det vara skäl att ändra lite i din nuvarande sparportfölj. Till exempel köpa placeringar med en övervikt mot räntor.
  3. Hastiga beslut tagna i affekt är ofta dåliga. Det är bättre att återigen fundera på vad du sparar till, när du behöver pengarna och om du sparar på långsikt helt enkelt sitta still i båten.

Och låt oss komma ihåg, det är inte en fråga OM utan NÄR coronakrisen och börsen vänder.

Allt gott,
Gustav