Det finns många fonder att välja på. För de allra flesta är det kul att kunna välja exakt den inriktning och fond du själv vill ha. Men när börsen skakar är det många som tvekar. För många är det framför allt svårt att veta om det finns skäl att agera vid varje enskild börsnedgång. Och som alltid beror det på vad du ska ha pengarna till.
Vilka fonder är bäst för dig?
Oavsett när du börjar spara är det första du bör tänka igenom hur lång tid det är tills du behöver ditt kapital (placeringshorisont) och hur du ser på att värdet kan komma att variera under spartiden (risk). För det andra är det bra med ett sparmål. Ju längre fram i tiden målet ligger desto större andel aktiefonder bör ingå i portfölj. Exempel på långsiktigt sparande är pensionssparande och sparande till barnen. Sparande som kan behöva användas inom några år, exempelvis sparande till semestern eller som en buffert mot högre boräntor, bör innehålla en större andel räntefonder. Tumregeln är att du bör hålla fast vid din sparstrategi oavsett hur börsen går. Men det är som sagt enklare sagt än gjort.
Ta rygg på andra sparare
Ett hjälpmedel kan vara att följa hur resten av spararna agerar när det blåser. I dagarna släppte Fondbolagens förening statistik på hur de svenska fondspararna har agerat i juli. Vilka fonder man har köpt respektive sålt. En av slutsatserna var att trenden mot säkrare placeringar har fortsatt. Spararna föredrar bredare aktiefonder framför smalare, läs globalfonder över Sverigefonder, och fortsätter köpa långa räntefonder. En tolkning av det kan vara att man förbereder sig för sämre tider. Är ditt sparmål bara något enstaka år framåt i tiden kan det vara väl värt att följa strömmen och sälja av en del av de fonderna som har relativt hög risk, och i stället satsa på fonder med låg risk. Om du däremot sparar långsikt kan du lugnt ligga kvar i ditt sparande. Kort sagt, agera efter din sparhorisont.
Att månadssparande slår det mesta
Men kom alltid ihåg att en av fördelarna med att fondspara är att du på ett enkelt sätt kan spara regelbundet genom att varje månad ha en automatisk överföring till de fonder du valt. Genom att spara regelbundet tar du inte risken att investera enbart när kurserna är höga, utan kommer automatiskt att sätta in pengar även när det är billigt.
Till sist är det alltid bra att jämföra dina fonder och ställa de mot varandra, inte minst när det blåser kalla vindar på börsen. Använd Fondkollen eller Morningstar och ställ dina fonder mot andra i samma fondkategori.