Spartips inför 2019

Börsåret 2018 avslutades svajigt och 2019 har börjat likadant. När aktiemarknaderna skakar ställs vi som småsparare inför svåra val, som är individuella. Men ett par spartips går att ge.

Börsåret 2018 avslutades svajigt och 2019 har börjat likadant. När aktiemarknaderna skakar ställs vi som småsparare inför svåra val.  Sälja och ta hem eventuell vinst, köpa när aktievärderingarna har sjunkit eller sitta still i den berömda båten är alla bra spartips för olika tillfällen. Vad du som sparare väljer att göra är individuellt och beror i slutändan på när du ska använda pengarna. Vad du som sparare har för riskaptit och hur din fördelning mellan aktier, räntor och sparkonto ser ut i dag. Men ett par spartips går att ge:

Ta risk efter tidshorisont

Den risken du väljer att ha i ditt sparande bör utgå från när du behöver pengarna. Ska du till exempel köpa hus om ett år eller renovera köket kan det vara bra att dra ner på risken i din sparportfölj. Sälj av en del av de aktiebärande placeringarna (t.ex. aktier, aktiefonder) och föra över kapitalet till ett sparkonto. Om ditt sparande däremot är avsatt för pensionen och är minst 15 år bort, då finns det ingen anledning att gå ifrån en relativt hög risk. Utan då passar aktier och aktiefonder utmärkt. Den absoluta majoriteten av svenskarnas fondförmögenhet är i aktiefonder.

Gör inga drastiska förändringar

När aktiemarknaden skakar är det svårt att inte påverkas. Det vanligaste vi som sparare då gör är att sälja av en för stor del av ens sparportfölj. Historien har visat att valet att sälja av en för stor del av sina placeringar, enbart baserat på en skakig börs varit ödesdigert. Det är som bekant mörkast timmen innan gryning, och när börsen skakar som mest är då vi sparare säljer som mest, med resultatet att vi ofta säljer på eller i närheten av botten. När börshumöret är muntrare köper vi på oss igen, och då nära toppen. Såklart ska man sälja placeringar man inte tror på, men att sälja av enkom för att börsen skakar är ofta en dålig idé.

Ha en bra start på det nya året!

Gustav