Höjt barnbidrag: Gyllene tillfälle att komma igång med ett sparande

Det höjda barnbidraget betalas i dagarna ut för fjärde gången. Så även till mig. Innan första insättningen valde jag och min sambo att göra en automatisk överföring på tillskottet på 200 kronor till ett månadssparande i två aktiefonder. Målet med sparandet är ännu odefinierat men körkort, kontantinsats till ett bostadsköp eller studier är alla eventuella och troliga ändamål. Hur stort kapital kan vi då förvänta oss om 18 år när vår son förväntas ta hand om sig själv?

Det höjda barnbidraget betalas i dagarna ut för fjärde gången. Så även till mig. Innan första insättningen valde jag och min sambo att göra en automatisk överföring på tillskottet på 200 kronor till ett månadssparande i två aktiefonder. Hur stort kapital kan vi då förvänta oss om 18 år när vår son förväntas ta hand om sig själv?

Målet med sparandet är ännu odefinierat men körkort, kontantinsats till ett bostadsköp eller studier är alla eventuella och troliga ändamål. Det är såklart många faktorer som påverkar sparandet. Det absolut viktigaste är naturligtvis att det blir av. Men det kan också vara bra att veta hur avkastning, det vill säga hur mycket fonden ökar eller minskar i värde, och avgift påverkar.

Vi på Fondbolagens förening har tagit fram en räknesnurra på vår fondjämförelsesida www.fondkollen.se. I verktyget kan du genom att dra i reglagen för sparbelopp, spartid, avkastning och avgift (eller skriv in värden själv) enkelt och pedagogiskt se i staplarna vad det innebär för ditt sparande. I den totala sammanställningen ser du sen svaret i kronor. I fallet med ett månadssparande på 200 kronor i två aktiefonder med en genomsnittligt avgift på 1 %, avkastning på 7 % och spartid på 18 år blev resultatet ett insatt belopp på 43 200 kronor och en avkastning på 41 460 kronor. Och avgiften på 6 128 kronor är som bekant alltid dragen när avkastningen redovisas.

Om man är nyfiken på hur ett månadssparande av barnbidrag eller annan form av sparande påverkas av avkastning, avgift, sparbelopp och tid? Då är min uppmaning att gå in på räknesnurran på www.fondkollen.se och kolla!

Lycka till i ditt sparande!

Gustav