Fyra spartips för att maximera sparportföljen

I veckan som gått gav jag fyra tips till Dagens Industri hur man ska tänka när man maximerar och riskminimerar sin sparportfölj. Allt för ofta tycker jag diskussionen om den optimala sparportföljen handlar om den eller den aktien, och för lite om det positiva med en blandning av olika sparformer.

Hej fondsparare,

I veckan som gått gav jag fyra tips till Dagens Industri hur man ska tänka när man maximerar och riskminimerar sin sparportfölj. Allt för ofta tycker jag diskussionen om den optimala sparportföljen handlar om den eller den aktien, och för lite om det positiva med en blandning av olika sparformer (fonder,aktier, räntor etc.). Mina fyra tips på hur man kan använda fonder för att maximera sin övriga sparportfölj var följande:

1. Fundera vad dina aktieinnehav och resten av din portfölj har för samlad exponering. Är det till exempel en stor del teknikföretag eller företag med en övervikt med exponering mot USA? Köp en eller två fonder vars exponering och avkastningsmöjlighet skiljer sig mot dina övriga innehav. Om din aktieportfölj har en övervikt mot den svenska börsen, inte ovanligt för svenska sparare, köp då ett par fonder med en exponering mot övriga världen. En bred global aktiefond eller varför inte en tillväxtmarknadsfond.
2. Köp (nästan) alltid en global aktiefond. Oavsett exponering, placeringsinriktning eller tidshorisont så är en global aktiefond ett bra komplement till vilken portfölj som helst. En global aktiefond sänker risken i din portfölj samtidigt som man får ta del av global avkastning. Exakt vilken global aktiefond man ska välja är individuellt, och kan även det anpassas med utgångspunkt i den övriga portföljen.
3. Köp flera fonder och månadsspara gärna. Se inte ditt fondinnehav som ett köp av en enda fond vid ett separat tillfälle, utan tänk på att ju fler fonder du har i din portfölj, desto bättre avkastningsmöjligheter och riskspridning får du. Om du dessutom månadssparar vet du med säkerhet att du inte köper precis innan en nedgång, men du kan också vara säker på att du inte missar en uppgång. Precis som i uppbyggnaden av en aktieportfölj så är succesiva investeringar ett recept för framgång.
4. Småbolagseffekten. Att försöka hitta vinnare bland småbolag är erkänt svårt och bär ofta med sig stor risk. Ett sätt att komma åt den potentiella avkastning som småbolag kan ge är att köpa dem i en småbolagsfond. Om du köper en aktiefond med inriktning på småbolag vet du att du får en automatisk riskspridning utan att tappa potentialen till avkastning.

Hoppas tipsen gav upphov till ett par nya synvinklar och tankar kring ert sparande.

Vi hörs snart igen!

Gustav