När börsen skakar är det enkelt att som sparare få panik, trycka på sälj eller göra andra förhastade rockader i sitt sparande. Oftast är ett sådant beslut tagit snabbt och i känslomässig affekt. Som enskild sparare är det klokt att i den mån det går undvika den typen av beslut och i stället försöka se det såhär: börsturbulens – ett skäl att se över sparandet. Men det är lättare sagt än gjort.
Börsturbulens – ett skäl att se över sparandet
Låt mig exemplifiera genom att komma använda en analogi. Att spara är som att träna.
Att träna och att spara är kul. När du tränar är det stimulerande att tänka och att se resultat efter månader av slit. Till exempel att gå i mål på en triathlontävling eller att helt enkelt känna sig starkare. När du sparar är det på samma sätt stimulerande att föreställa sig det du sparar till. Till exempel att se bilder från den resa man sparar till eller det hus man vill köpa. Eller att se hur ens investerade pengar växer i värde.
I stunden kan dock både träning och sparande vara jobbigt. För många är det första steget allra jobbigast, att ta sig till gymmet eller att börja ett månadssparande. När du väl kommit igång kan det långsiktiga målet, mitt i den jobbigaste träningsperioden eller i en turbulent period på börsen, kännas långt bort. En vanlig miss är att man låter det som är jobbigt här och nu överskugga det långsiktiga målet.
Två viktiga frågor
Min uppmaning är därför att inte se stunder av skakig börs som ett säljtillfälle, utan snarare: börsturbulens – ett skäl att se över sparandet. Börja gärna med att ställa dig själv ett par frågor:
- När behöver du de investerade pengarna? Är det på länge sikt än 5-7 år finns det ingen anledning att sälja en del eller stor del av portföljens ägande i aktier. Är det däremot så att pengarna ska användas inom 1-2 år kan det vara en god idé att stuva om en aning och dra ner på risken. Till exempel spara i räntefonder där avkastningen är lägre men där risken också är begränsad. Hitta de bästa fonderna för ditt sparande.
- Får du ont i magen när du tänker på din sparportfölj? Om svaret är ja tycker jag du ska göra en förändring. Att spara kommer att vara jobbigt i tider av börsturbulens, men det ska aldrig gå ut över ens välmående. Att ha ont i magen är dessutom en ganska bra indikator på att du har fel risk i din portfölj. Risk ska ses som en möjlighet, men också som en begränsning. Hur mycket risk är du beredd att ta, eller rättare sagt hur mycket risk kan du ta innan du får ont i magen? Fundera på vilka fonder som är bäst för dig.
Det som förenar träning och sparande, och gör det till en så bra liknelse, är att kontinuitet ger fantastiska utslag på långsikt. Ett regelbundet sparande ger fin värdeökning och riskspridning, på samma sätt som regelbunden träning gör dig starkare.
För att summera: Börsturbulens – ett skäl att se över sparandet.