Aktieutdelningen i en fond – hur funkar det?

Vi i Sverige gillar verkligen att fondspara, hela åtta av tio har ett privat fondsparande! Men det kan finnas många frågetecken när det kommer till fonder och fondsparande. Exempelvis kan man ju få aktieutdelningar om man sparar direkt i aktier. Men vad händer med aktieutdelningen för de aktier som ingår i en fond egentligen?

Om en fond äger aktier som ger utdelning så går utdelningen in i fonden. Förvaltaren bestämmer sedan hur pengarna ska investeras. Ur ett spararperspektiv så kan det vara väldigt bekvämt med en fond som varje år återinvesterar dina utdelningar i nya fondandelar. Du får långsiktigt ränta på ränta och slipper exempelvis courtage.

Skillnaden mot att äga aktien direkt är vid ett direktägande får du aktieutdelningen utbetalad på ditt konto. Sen får du själv bestämma om du vill köpa fler aktier för pengarna eller använda dem till något annat.

Du går alltså inte miste om utdelningen bara för att du sparar i en fond, det är bara att du aldrig får se den på ditt konto som du gör med en utdelning om du har en aktie.

Jämför gärna dina fonder här på Fondkollen med vårt verktyg kolla fonden!

/Johanna Englundh