Fondskolan
Unga Aktiesparare har sedan förra året arrangerat Fondskolan, en digital utbildningsserie. Tidigare har Fondbolagens förenings förre sparekonom Johanna Englundh och vår vd Fredrik Nordström gästat och föreläst om olika fondämnen.
Årets utbildningar har handlat om hur man blir rik på fonder och hållbart sparande. När det igår var dags för mig att vara med för första gången var temat småbolag.
Småbolagsfonder
Småbolag är sällan små
När vi pratar om småbolag i fondsammanhang menar vi oftast bolag som har ett värde som understiger en procent av den svenska aktiemarknaden. Enligt SCB uppgick det samlade värdet på svenska noterade aktier i slutet på 2021 till 13 482 miljarder kronor. Det innebär att med den definitionen skulle ett småbolag få vara värt som mest ca 135 miljarder. Vad som är ett småbolag är förstås ett relativt begrepp och trots att det är taket för hur stort ett bolag får vara vid investeringstillfället i många fonder, är de flesta betydligt mindre än så.
Det svänger om småbolagen
I presentationen visar jag en graf på hur Morningstars kategori av småbolagsfonder har presterat jämfört med kategorin för Sverigefonder och det är tydligt att småbolagsfonderna sedan 2003 (startdatum för just denna data) överpresterar, men att vägen dit är mer svängig med djupare dalar och högre toppar i kurvan. Fondbolaget Lannebo skriver på sin sajt att småbolagsfonder mellan 2010 och 2020 avkastat 352 procent medan storbolagsfonder gett 197 procent i avkastning.
Hur investerar jag i småbolagsfonder?
Om du tycker att det finns en plats i din fondportfölj för mindre bolag kan du enkelt filtrera fram de fonder som inriktar sig på denna kategori. Välj ut ett antal fonder och jämför dem efter inriktning, historisk avkastning och avgift. Med inriktning menar jag att fonden kan ha ett särskilt fokus på en viss typ av bransch, geografisk marknad eller en tydlig hållbarhetsprofil. Fundera över vilken inriktning som är viktig och intressant för dig och ta sedan hänsyn till historisk avkastning och avgift för att kunna skapa jämförbarhet mellan liknande fonder. Kom ihåg att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning, det säger bara hur fonden har presterat historiskt.
Fem gyllene regler
Unga Aktiesparare har fem gyllene regler som jag i min presentation lyfter ur ett fondperspektiv. Jag tycker fonder är ett utmärkt sätt att uppfylla och följa dessa regler:
Förstå vad du köper
När du sparar i fonder behöver du inte förstå vartenda innehav i fonden för att uppfylla denna regel, tycker jag. Det räcker utmärkt med att du förstår fondens inriktning och avgiftsstruktur, resten sköter förvaltaren.
Håll dig informerad
Ett bra tips för att hålla koll på de fonder du sparar i är att läsa de rapporter som förvaltaren skriver, du hittar dessa på respektive fondbolags hemsida. Många fondbolag har också ett nyhetsbrev som du kan prenumerera på, läs det så håller du dig uppdaterad om hur det går för dina fonder.
Spara långsiktigt
När vi nu pratar om småbolag så är det aktiefonder det gäller och då är det viktigt att ha en lång sparhorisont för de pengar man köper fondandelar för. Jag tycker fem år är ett minimum, gärna fler år än så för att inte riskera att behöva sälja mitt i en börskrasch.
Spara regelbundet
Hos de flesta banker och sparplattformar finns det funktionalitet för att månadsspara i fonder. Ofta kan du spara mindre belopp i en eller flera fonder via autogiro. Det är ett jättebra verktyg för såväl disciplinen som för den förväntade avkastningen eftersom du med denna metod köper och säljer när det både är dyrt och billigt och över tid får en bra genomsnittskurs för inköpen.
Sprid risken
Fonder har många innehav i sin portfölj, minst 16 stycken för så kallade UCITS-fonder. Det innebär att även med en fond i portföljen får du en god riskspridning. De flesta fonder har dessutom långt många fler innehav än gränsen om 16. Hittar du fonder med olika inriktningar som du tycker kompletterar varandra skapar det förstås ännu större riskspridning att köpa fler.
Fondskolan om småbolag
Om du vill se hela min presentation på Unga Aktiesparares Fondskolan finns den att se via deras YouTube-kanal nedan. Presentationen är nästan en halvtimme lång och följs av ett föredrag som Nordeas fondförvaltare Johan Swahn håller.
Trevlig fredag
Philip