Blandfond: en blandning av aktier och räntor

Blandfond: För svenska sparare finns det i huvudsak tre fondtyper att välja på. Det är aktiefonder, räntefonder och en blandning av de båda.

Blandfond: en blandning av aktier och räntor. För svenska sparare finns det i huvudsak tre fondtyper att välja på. Det är aktiefonder, räntefonder och en blandning av de båda. Och precis som vi har nämnt i tidigare inlägg här på Fondkollen så investerar aktiefonder i företag och räntefonder i så kallade räntebärande värdepapper. Blandfonder är precis som det låter en mix av dessa. En blandning av investeringar i aktier och räntor. Hur ska sparare tänka när det gäller denna fondtyp?

Blandfond: en blandning av aktier och räntor

Fondtypen slog igenom och blev populära hos svenska fondsparare på 1990-talet. Då introducerades spararna för möjligheten att genom en fond kunna investera i både aktier och räntor. År 1990 bestod den svenska fondförmögenheten av 40 procent räntefonder och 60 procent aktiefonder. Vid slutet av 1990-talet var fördelningen 14 procent i räntefonder, 67 procent i aktiefonder och 19 procent i blandfonder. Mer om det kan ni läsa i vår 40-års studie. Ett exempel på varför fondtypen blev populär är i de så kallade generationsfonderna. Generationsfonderna kan väljas inom ramen för premiepensionen. I dessa fonder sker en automatisk omplacering från en hög andel aktier till en större andel räntebärande värdepapper i takt med att pensionen närmar sig.

Tips till sparare

För det första så är en av de viktigaste ingredienserna i ett lyckat sparande att man faktiskt kommer igång. Det spelar inte så stor roll om man sparar i aktiefonder eller blandfonder, eller hur mycket man sparar. Det i särklass mest betydelsefulla är att man kommer igång.

För det andra så är det enkelt att månadsspara i fonder. Att månadsspara har över tid visats sig vara en av de sparstrategier som varit mest lyckosamma. Det enda du behöver göra är att välja de fonder du vill spara i och sätta upp ett automatiskt sparande som går från ditt lönekonto till dina fondval varje månad.

För det tredje så kan du som sparare välja på olika fondtyper baserat på hur nära ditt sparmål du befinner dig. Om du till exempel sparar till pensionen och har 20-30 år kvar i yrkeslivet så lämpar sig fondtypen aktiefonder bäst. Har du däremot bara några ynka år eller till och med månader kvar till pensionsdagen så är det kanske klokt att dra ner på aktiedelen och istället köpa blandfonder eller räntefonder. Poängen är att det finns något för alla.