Tre tips för att utvärdera dina fonder

Många av oss vill veta att vi gör bra val i livet, oavsett om det gäller ett nytt inköp till hemmet eller om man har valt rätt fond till sitt sparande. Huruvida du har valt den bästa diskmaskinen eller inte kan jag tyvärr inte hjälpa dig med, däremot kan jag ge några tips för hur du kan utvärdera dina fonder!

Jämför inte äpplen med päron

När du ska utvärdera dina fonder är det viktigt att du jämför fonder inom samma kategori. Sverigefonder med Sverigefonder, Rysslandsfonder med Rysslandsfonder o.s.v. Det är viktigt att inte jämföra helt skilda fonder, då det egentligen inte säger så mycket. En Sverigefond måste investera inom just Sverige, och kommer då självklart att påverkas av vad som händer på den svenska marknaden och vilka förutsättningar de svenska bolagen har. Att då jämföra dessa fonder med andra som har helt andra förutsättningar blir därmed irrelevant. Ett bra verktyg för att göra just detta hittar du här på Fondkollen: Kolla fonden.

Förstå stjärnbetyget

Morningstars stjärnbetyg är ett annat sätt att utvärdera dina fonder på. En fond får av Morningstar 1-5 stjärnor beroende på hur bra fonden presterat under 3, 5 och 10 år efter att alla avgifter är dragna.(När avkastning redovisas är alltid avgiften avdragen) Morningstar tar också hänsyn till den risk fonderna tagit, en jämnare kursutveckling ger pluspoäng. Det som är viktigt att komma ihåg med Morningstars stjärnbetyg är att det är ett relativt betyg som sätts inom valda kategorier. Det betyder att alla fonder inom en viss kategori kommer få 1-5 stjärnor. Återigen blir det viktigt att jämföra fonder inom samma kategori.

Lär känna din fond!

Att jämföra fonders faktablad är en tredje metod för att hitta rätt fond. Alla fonder ska ha ett faktablad på högst två sidor enligt samma modell. Faktabladet ska i tur och ordning ge dig information om fondens: placeringsinriktning, risk/avkastningsprofil, avgifter och historiska avkastning. Du hittar faktabladen där du köper fonder. Det kan vara en bra idé att se över detta dokument för att lära känna din fond lite bättre!

Hoppas detta gav dig några användbara vertyg för att utvärdera dina fonder!

/Johanna Englundh