Svenskarnas fondsparande: såhär ser det ut

Vilken fond man ska välja är högst individuellt och beror på många faktorer. Men en sak är säker, och det är att svenskar är fondsparare! Hela sju av tio svenskar sparar i fonder privat, och många sparar i liknande fonder. Detta kan man självfallet hämta inspiration ifrån. Men kom ihåg att se till dina egna förutsättningar och behov innan du väljer fonder! Här nedan kommer en genomgång av svenskarnas fondsparande:

Aktiefonder vanligaste fondtypen svenskarnas fondsparande 

svenskarnas fondsparande
Källa: Fondbolagens förening, juni 2021

Om vi tittar på hur fondförmögenheten i Sverige är fördelad på de olika fondtyperna så ser vi att majoriteten ligger i aktiefonder. Därefter väljer man blandfonder och till sist räntefonder. Bland räntefonder syns en övervikt mot långa räntefonder. För att se lite djupare hur svenskarna faktiskt sparar så zoomar vi in ett steg till. svenskarnas fondsparande.

Inom aktiefonder, där majoriteten av förmögenheten finns, ser vi att globalfonder är absolut populärast. Hela 42 procent av förmögenheten i aktiefonder ligger i globalfonder. Därefter kommer Sverigefonder med 24 procent. I de gamla allemansfonderna (kategorin Sverige & Global) finns ungefär 9 procent. Resterande 25 procent finns fördelade på branscher och övriga marknader i världen.

svenskarnas fondsparande
Källa: Fondbolagens förening, juni 2021

Hur ska siffrorna tolkas?

Se denna statistik som en inspiration till ditt egna sparande. Men det viktigaste är att välja fonder utifrån dina egna förutsättningar och behov. Det är ingen idé att välja en aktiefond bara för att majoriteten gör det. Du måste också kunna utstå svängningarna som kommer på köpet. Om du däremot känner att aktiefonder är helt rätt, med tanke på din sparhorisont och riskvilja, kan en globalfond och en Sverigefond vara en bra bas. Men för en aktiv sparare finns det många fler spännande fonder att hitta. Se till dina egna intressen och försök hitta förvaltare som är inne på samma spår. Dessutom är det alltid kul när ens intressen lyckas generera god avkastning. Men visst kräver det lite mer eftertanke och uppföljning för dig som sparare!

Jämför gärna dina fonder här på fondkollen. Hur ser ditt fondsparande ut?

/Johanna Englundh