Ska jag sälja mina Kinafonder?

De senaste dagarna, ja egentligen veckorna/månaderna, har man kunnat läsa om oro i Kina. Börserna världen över lyser illrött på måndagen. Detta är något vi sparare inte sett mycket av de senaste 18 månaderna. Trots att man vet med sig att finansiella investeringar är riskfyllda kan varje nedgång kännas i magen. Det är alltid lättare att vara långsiktig när börserna går upp. Men vad ligger bakom denna utveckling, och är det dags att sälja av sina Kinafonder nu när det verkar skakigt?

Vad händer i Kina

För det första vill jag poängtera att det sällan går att uteslutande peka på en enda faktor som orsak till en börsnedgång. Eller börsutveckling över huvud taget. Troligtvis är det en blandad kompott av Kina, kommande centralbanksbesked, deltavirus och komponentbrist som ligger bakom börsens sura uppvaknande denna måndag. kinafonder

Men ett område som alltså tycks ligga bakom en del av börshumöret är Kina. Det finns en politisk instabilitet i landet som påverkar många av de kinesiska bolagen. Kinesiska myndigheter har bland annat aviserat om hårdare statlig reglering för bolag med konsumentinriktning. Myndigheten presenterar titt som tätt nya lagar och regleringar som bolagen måste följa. Vi har sett vinstförbud i utbildningssektorn, en begränsning för hur mycket ungdomar får spela tv-spel, tuffare regler för spel- & gamblingbolag, inställda börsnoteringar och plötsliga regeländringar som förstör för redan genomförda börsnoteringar.  Även fastighetssektorn omskakas. Framförallt är det ett bolag som heter Evergrande som det skrivs mycket om i media.

Varför allt fokus på Evergrande?

Evergrande är Kinas största fastighetsutvecklare, men också ett av världens mest skuldsatta företag. Kort sagt har bolaget vuxit sig stora genom belåning, men nu har de svårt att betala ränta på dessa lån (obligationer). Sedan årsskiftet har Evergrandes aktie rasat ca 85%, och kunder står och protesterar och köar utanför Evergrandes kontor. De köande är troligtvis inte intresserade av den fallande aktiekursen, utan snarare av deras handpenning för nyproducerade bostäder som man räds inte ska färdigställas. Om fastigheterna inte färdigställs kommer deras handpenning inte heller betalas tillbaka. Bolaget har över 1 300 byggprojekt igång i över 280 städer.

Utöver detta oroar sig även obligationsägarna för kommande räntebetalningar. Totalt är det över 600 miljoner dollar som ska betalas i ränta fram till årsskiftet för de lån som Evergrande tagit ut. I takt med bolagets expansion de senaste åren har ytterligare affärsområden utvecklats. Ett av dessa är förmögenhetsförvaltning, ett område som till mångt och mycket handlar om förtroende. Det torde möjligt att kunder tappar förtroende för bolaget och därmed vill ta ut sina pengar. Evergrande är även aktiv inom är elbilar. Som ni börjar förstå är detta ett enormt bolag som med sin finansiella knipa kan komma att skicka svallvågor inom många branscher. Som i sin tur kommer påverka många personer.

Hur påverkas Kinafonder? 

Den politiska oron har präglat den kinesiska börsen ett tag, och det syns tydligt i fondernas avkastning. Om man kollar på den genomsnittliga avkastningen för kinafonder så ligger den på -3% sedan årsskiftet. Det går att jämföra med en Asienfond, som visserligen också har en stor exponering mot Kina, men portföljens innehav i andra länder får genomsnittsavkastningen att stiga till 9%. En globalfond har samtidigt stigit 22% och en Sverigefond 27%. Vid en jämförelse som denna är det tydligt att kinafonder har påverkats av oron i landet. Investerare är nervösa över framtiden, vilket visar sig i aktiekurserna.

sälja kinafonder

Bilden visar genomsnittsutvecklingen för Sverigefonder, Kinafonder, globalfonder samt asienfonder. Utvecklingen presenteras sedan årsskiftet, 1 år samt 3 år. 

Dags att sälja Kinafonder?

Det vi alla är ute efter när vi investerar i fonder är avkastningen. Vi lägger undan pengar för att i framtiden få en avkastning. Sedan vet vi alla att det går upp och ned på vägen. När man ser bilden ovan och tänker på avkastning kan det ju direkt kännas självklart att skippa kinafonder. Men är det verkligen så enkelt? Det kan faktiskt finnas goda anledningar till att investera på den kinesiska marknaden. Men också uppenbara nackdelar. Här nedan kommer ett par för och nackdelar med att investera på den kinesiska marknaden:

Nackdelar med Kinafonder:

  • Det finns en tydlig politisk risk i Kina. Regeringen kan i vår mening agera impulsivt. Det blir svårt för investerare att förutspå och förstå marknaden. Inflytande från regeringen kan ha en drastisk inverkan på en viss aktie. Detta innebär en ytterligare risk som inte är lika vanlig vid investering i europeiska eller amerikanska företag.
  • Framtiden för Evergrande och dess påverkan på ekonomin. Kommer det leda till en ekonomisk kollaps? Det är svårt att veta exakt hur många ringar på vattnet Evergrande kommer lämna efter sig. Vi får helt enkelt vänta och se.

Fördelar med Kinafonder:

På längre sikt kan det alltså finnas ett väldigt intressant investeringscase i Kina. Men det är ingen hemlighet att det finns betydande risker på marknaden. Som alltid när man ska investera gäller det att analysera både risker och möjligheter. En sak att ta med sig är att fonder enligt lag måste investera i minst 16 bolag. (med undantag för hedgefonder som är specialfonder). Vanligtvis investerar de dock i betydligt fler. Detta ger en direkt riskspridning, ingen fond kommer exempelvis bara äga Evergrande.

Det finns alltså inget rätt eller fel när det kommer till hur du väljer att göra med dina kinafonder. Det viktigaste är att du känner dig trygg med din investering. Oavsett om det är i en Kinafond, Sverigefond eller globalfond. Ett tips kan vara att inte ha en alltför stor exponering mot ett enskilt land. En smal inriktning, som ett land eller en enskild bransch, innebär alltid högre risk. Sprid gärna dina risker genom att även välja in andra fonder i ditt sparande.

/Johanna Englundh