Vilka fonder ska man köpa?

Vilka fonder ska vi sparare köpa? Är det bäst att köpa aktiefonder, blandfonder, långa- och korta räntefonder eller övriga fondtyper (till exempel hedgefonder)? Svaret på det är individuellt och i hög grad beroende på sparmål, tidshorisont och din inställning till risk. Låt mig förklara.

Vilka fonder ska man köpa?

En bra fondportfölj är anpassad efter den enskilde spararen. Den tar hänsyn till exempelvis sparmål, tidshorisont och spararens inställning till risk. Om sparandet är ämnat till pensionen och du har över 10 till 15 år kvar till pensionsdagen är det till exempel ofta klokt att välja en fondtyp som har en större exponering mot aktier. Många sparare väljer att ha olika geografisk exponering som en sorts bottenplatta i sin portfölj. En fondportfölj går dessutom utmärkt att komplettera med ett sparande i enskilda aktier. En idé kan vara toppa med enskilda aktier, men att grunden är i fonder.

Hur många fonder ska man ha?

Det är alltid bra att sprida sina risker både över tid (månadssparande) och över marknader och branscher. Exakt hur många fonder en privatperson bör spara i är såklart helt och hållet upp till spararen och dennes sparbehov och mål. Men det finns mycket som talar för att spara i flera olika fonder, framför allt av den anledningen att du sprider riskerna och avkastningsmöjligheterna i din sparportfölj. Det är bättre att ha en fond än ingen fond, men en bra riktlinje kan vara att försöka sikta på tre stycken till att börja med. Se till att fonderna har olika placeringsinriktning, så att du får en bättre riskspridning.

Ska man köpa fonder för hela sparsumman på en gång, eller spara delar av totala summan flera gånger?

Spara delar av summan flera gånger. Med ett regelbundet sparande riskerar du inte att göra alla dina köp precis innan en börsnedgång, samtidigt som du aldrig missar en börsuppgång. Det är få, om ens någon, som vet exakt vilken den bästa dagen att göra alla sina fondköp på är, än mindre om vi pratar om framtiden.

Och kom ihåg att göra sparandet roligt. Till exempel genom att fira när du eller ni har sparat ihop en viss summa, eller har si och så många år kvar till sparmålet. Är du sugen på att läsa mer om vilka fonder andra sparare väljer, hitta in på Fondbolagens hemsida och förkovra dig i undersökningar om alltifrån hållbarhet till långsiktigt månadssparande.

Lycka till med ditt fondsparande!

/Johanna Englundh