Fondbloggen

Så blir skatten på ISK 2018

Nu är det klart att skatten för sparande på investeringssparkonto (ISK) och kapitalförsäkring blir 0,447% nästa år. Att spara på ISK kommer därmed vara förmånligt så länge din faktiska utveckling under 2018 är över 1,49%. Trots regeringens skattehöjning kommer alltså ISK troligtvis vara bästa sparformen för ditt börssparande.

Hade inte regeringen bestämt sig för att höja skatten på sparande hade ISK-skatten varit 0,07 procent lägre. Småpengar kan tyckas, men då glömmer man bort ränta-på-ränta-effekten som gör underverk med ditt sparande över tid. En effekt som såklart även avgifter och skatter, fastän då är effekten den motsatta. 

Trots regeringens skattehöjning på den populära sparformen kommer ISK-skatten att vara relativt låg nästa år med sina 0,447 procent. Det kan vi tacka de låga räntorna för. Det är nämligen statslåneräntan per 30 november, vilken fastställdes idag, som ligger till grund för skatteberäkningen.

Så beräknas skatten på ditt ISK/kapitalförsäkring respektive direktsparande

Sparande på ett ISK eller kapitalförsäkring är schablonbeskattat. Det innebär att det räknas fram en schabloninkomst som i sin tur beskattas med 30 procent som inkomst av kapital.

Schabloninkomsten får du fram genom att multiplicera det så kallade kapitalunderlaget med statslåneräntan per den 30 november året innan plus 1 procentenhet.* Kapitalunderlaget är en fjärdedel av värdet på kontot vid ingången av varje kvartal samt insättningar gjorda under året.

Idag fastställdes statslåneräntan till 0,49 % vilket innebär att schablonskatten för 2018 blir:

KAPITALUNDERLAG*(1%+0,49%)*0,30%=

KAPITALUNDERLAG*0,447%

2018 får du därmed skatta 0,45 % av hela ditt innehav, oavsett utvecklingen under året. Det är förmånligt så länge du har en utveckling på ditt sparande som är högre än 1,49 %. Över tid kan vi dock vara relativt säkra på att räntorna kommer att höjas och därmed också ISK-skatten. Därför passar inte kontot för räntesparande eller blandfonder med en stor andel räntor. 

Här kan du läsa mer om olika sätt att spara i fonder och hur olika konton beskattas

Johanna Kull, sparekonom

 

 

*Schabloninkomsten får aldrig vara lägre än 1,25 procent.

3 kommentarer

12 Dec. 21:04

Rickard

Fast om man jämför med direktsparande i fonder bör man väl även ta hänsyn till att man då betalar fondskatten på 0.12% själv, medan den är inbakad i schablonbeskattningen för ISK. Direktsparandet har å andra sidan en långsiktig ränta-på-ränta-fördel p.g.a. att merparten av beskattningen sker först när sparandet tas ut, medan skatten belastar ett ISK mer kontinuerligt (kvartalsvis). Hur det blir totalt beror därför på spartiden - ju längre spartid, desto högre avkastning behövs för att ISK ska löna sig jämfört med direktsparande. Den lägsta avkastningen där ISK lönar sig får jag till c:a 1,096%, men då med en spartid så kort som ett knappt år (1 januari - 31 december samma år).

12 Dec. 10:12

Johanna Kull

HEj Marcus, Kul att du gillar räknesnuran :) Angående din fråga så är det 0,49 % på hela beloppet. Alltså inte bara på vinsten som vid traditionell beskattning. Därför måste du ha en avkastning över 1,49 % för att det ska löna sig. //Johanna

10 Dec. 15:55

Marcus

Hej! En fråga gällande det här med "förmånligt så länge du har en avkastning över 1,49%" Om skatten är 0,45% varför måste man då ha en avkastning över 1,49%? Tack för svar, älskar er räknesnurra!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *