Vad är skillnaden mellan aktier och fonder?

För dig som precis börjat lägga undan pengar till ett specifikt ändamål, eller går i tankarna att börja spara kan det vara svårt att hitta rätt bland olika sparalternativ. En av de vanligaste frågorna är vad skillnaden mellan aktie och en fond är? 

För dig som precis börjat lägga undan pengar till ett specifikt ändamål, eller går i tankarna att börja spara kan det vara svårt att hitta rätt bland olika sparalternativ. En av de vanligaste frågorna är vad skillnaden mellan aktie och en fond är?

Aktie

Kort sagt är en aktie en delägarandel i ett specifikt företag. Om du till exempel äger en aktie i banken SEB, då är du per definition en av bankens många delägare. Som delägare tar du bland annat del av företagets resultat via så kallade utdelningar, och du har en röst vid företagets årsstämma. För att kunna köpa aktier i ett företag behöver företaget vara ett aktiebolag och registrerat på en börs eller annan handelsplattform. Till exempel har den svenska musikstreamingtjänsten Spotify alltid varit ett aktiebolag men det är först efter det registrerats på börsen i New York som du har kunnat köpa en aktie och bli delägare i företaget.

Fond

En fond är kort förklarat ett paket med värdepapper, i huvudsak aktier och räntor. Den vanligaste fondtypen är aktiefond och i en sådant paket finns det enbart olika aktier, inga ränteplaceringar. Som minimum måste en sådan fond innehålla16 olika aktier, men det vanliga är att betydligt fler än så. I en fond får du som sparare alltså många olika aktier, och blir därmed indirekt delägare i många företag. Det finns i huvudsak två andra typer av fonder utöver aktiefond, blandfond och räntefond. En räntefond innehåller enbart ränteplaceringar, mer om det i nästa veckas blogginlägg), medan en blandfond innehåller både aktier och fonder. En fond kostar inget att köpa eller sälja, men det fondbolag som tillhandahåller fonden tar ut en avgift per år, en procentsats på det kapital du investerat i fonden.

Ska man spara i fonder eller aktier?

En av nyckelfrågorna du som sparare bör ställa dig när du funderar på om du ska investera i aktier eller fonder, är hur mycket tid och engagemang du kommer att ge ditt sparande. Aktier kräver ett större engagemang och mer tid då enskilda aktieinnehav är mer volatila än en fond, och därmed kan påverka din portfölj och dess avkastning i högre grad. Att enbart placera i aktier är ofta förknippat med större risk eftersom du inte får samma riskspridning som du får i ett fondpaket. Ska du placera i aktier, se till att placera i många olika aktier och branscher för att sprida risken och öka avkastningsmöjligheterna. Ett fondsparande kräver i regel mindre tid, innehåller en hög dos av sund riskspridning och gör dessutom att du som sparare i Sverige kan ta del av avkastningen på andra sidan jorden, i till exempel en Asienfond. Svaret på frågan är inte svart eller vitt, jag tycker gott man kan spara i både aktier och fonder. Men det är värt att vara medveten om skillnaderna.

Trevlig helg!

Gustav