Fondbetta på fotbolls-VM

Om du i stället för att satsa pengar på att ett specifikt lag vinner en viss match, att ett lag går långt i mästerskapet eller till och med vinner hela VM, så kan du "satsa" pengarna på en viss aktie eller fond med exponering mot det land du till exempel tror vinner VM. Jag tänkte därför gå till botten med om det finns fonder med extra exponering mot de länder som är med i VM.

Är ni lika taggade på fotbolls-VM som många andra? Om ni som jag älskar fotboll är världsmästerskapet något man ser fram emot i flera månader. Under mästerskapet avlöser olika VM-tips och bet varandra. Betting brukar dock vara svårt att få någon kontinuerlig avkastning på. Det är ytterst få av mina vänner och bekanta som sammantaget alla deras bets ligger på plus.

Om du i stället för att satsa pengar på att ett specifikt lag vinner en viss match, att ett lag går långt i mästerskapet eller till och med vinner hela VM, så kan du “satsa” pengarna på en viss aktie eller fond med exponering mot det land du till exempel tror vinner VM. Jag tänkte därför gå till botten med om det finns fonder med extra exponering mot de länder som är med i VM. Jag kommer utgå från fondjämförelsesidan www.fondkollen.se.

Finns det fonder med exponering mot alla lag i fotbolls-VM?
Det finns sju lag i VM som antingen kommer från Afrika eller Mellanöstern. I Fondkollen finns det 23 fonder med som fokuserar på just Afrika och Mellanöstern sett till en jämförelse den senaste månaden.

Varken USA eller Kanada lyckades krångla sig till VM, utan den enda nordamerikanska representanten heter Mexico. En titt på Nordamerika & USA fonder i Fondkollen visar att det finns 270 fonder att jämföra och välja emellan den senaste månaden. Dock är det värt att bära med sig att många Sverigefonder och aktier på Stockholmsbörsen har ofta en exponering mot framför allt USA.

Latinamerikanska lag är nästan alltid favorittippade i fotbolls-VM, så även i år. Brasilien, Argentina, Colombia, Panama, Uruguay, Peru och Costa Rica representerar kontinenten i årets mästerskap. I fondkollen finns det 29 fonder att jämföra i fondkategorin Latinamerika. Råkar det vara så att du tror att Brasilien vinner VM kan du även välja någon av de 4 fonderna i BRICS-kategorin.

 

 

Innan vi går in på Europa, Norden och Sverige ska vi titta närmare på Asien och Oceanien som i år är representerade med tre lag, Sydkorea, Japan och Australien. Det finns 338 Asienfonder att jämföra den senaste månaden och 350 fonder i en jämförelse ett år tillbaka. Oceanien har ingen egen kategori i Fondkollen men om du gör en fritextsökning på “Australia” hittar du 11 fonder du kan jämföra. Ett tips värt att ta med sig oavsett om det är ett land eller en bransch du vill jämföra.

Det är 14 lag från Europa med i årets världsmästerskap där tre kommer från Norden. I Fondkollen finns det 429 fonder att jämföra den senaste månaden och 423 ett år tillbaka. Norden är en egen kategori där det finns 33 respektive 31 fonder att jämföra på månads- eller ettårsbasis. Tror du, precis som jag, att Sverige vinner VM-guld så ska du titta närmare på och jämföra den uppsjö av Sverigefonder som finns på Fondkollen. Det finns 133 fonder att jämföra och utvärdera.

Poängen jag vill göra är att man faktiskt kan tänka på betting ur ett placeringsperspektiv, men då krävs ett långsiktigt tänk och en uttänkt strategi. Men förutsättningarna och placeringsmöjligheterna finns i allra högsta grad.

Heja Sverige!

Gustav